Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb ziołowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Gusia" data-source="post: 97586" data-attributes="member: 104"><p>2 szklanki maki pszennej 650</p><p>1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału (pszenica drobno zmielona w młynku lub maka graham)</p><p>1 szklanka wody</p><p>1,5 łyżeczki soli</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>1 łyżeczka majeranku</p><p>1 łyżeczka bazylii</p><p>1 łyżeczka tymianku</p><p>2 dag drożdży </p><p></p><p></p><p></p><p>Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach wody i połaczyć kilkoma łyzkami mąki i cukrem, tak a by konsystencja była gęstej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.</p><p></p><p>Połączyć wszystkie składniki i albo wyrobić ręcznie, albo robotem. Pozostawić ciasto, żeby podwoiło objętość, wyrobić jeszcze raz, uformować bochen, lub włożyć ciasto do keksówki i pozostawić do wyrośnięcia. Upiec w 200 stopniach, ja sprawdzam czy chleb jest upieczony pukając w niego, jeżeli dudni tak głucho to w porządku, ostudzić na drucianej kratce.</p><p></p><p>Można po wierzchu posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem, siemieniem albo słonecznikiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Gusia, post: 97586, member: 104"] 2 szklanki maki pszennej 650 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału (pszenica drobno zmielona w młynku lub maka graham) 1 szklanka wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 2 dag drożdży Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach wody i połaczyć kilkoma łyzkami mąki i cukrem, tak a by konsystencja była gęstej śmietany. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Połączyć wszystkie składniki i albo wyrobić ręcznie, albo robotem. Pozostawić ciasto, żeby podwoiło objętość, wyrobić jeszcze raz, uformować bochen, lub włożyć ciasto do keksówki i pozostawić do wyrośnięcia. Upiec w 200 stopniach, ja sprawdzam czy chleb jest upieczony pukając w niego, jeżeli dudni tak głucho to w porządku, ostudzić na drucianej kratce. Można po wierzchu posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem, siemieniem albo słonecznikiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb ziołowy
Top
Bottom