Chleb zmieniający życie

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Upiekłam chleb składający się z samych ziaren. Bez drożdży, bez zakwasu, bez mleka, bez jajek
icon_smile.gif


Wreszcie skusiłam się na przepis, który krąży w Internecie i nie żałuję
icon_smile.gif


Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki migdałów (innych orzechów, ewentualnie garść żurawiny suszonej)
- 1 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych (w wersji glutenowej mogą być płatki owsiane i inne)
- 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego (mieliłam nasiona)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka syropu z agawy, miodu, ksylitolu - można pominąć, następnym razem nie dodam
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego/oliwy
- 1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki.
(- dołożyłam jeszcze łyżkę maku ze względu na białko ;) )

Wszystkie ziarna wymieszać w dużej misce. Olej rozpuścić, wymieszać z syropem i wodą. Zalać nasiona, odstawić na 2 godziny ( u mnie stało całą noc, upiekłam na drugi dzień). Ponownie wymieszać, jeśli jest bardzo suche, dolać 3 łyżki wody, na wyczucie, ale płyny muszą się wchłonąć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę dociskając do dna i boków, żeby szczelnie wypełniała formę. Nie poleca się pieczenia w sylikonie.
Piec 50-60 minut w temp. 180* z termoobiegiem.
Chleb jest gotowy, gdy stukając w niego usłyszymy głuchy odgłos.
Zostawić do przestygnięcia na godzinę, po czym wyjąć z blaszki i papieru, studzić na kratce. Kroić dopiero następnego dnia rano, po całkowitym ostygnięciu.

Porcja jest duża. Mnie wyszła długa blaszka, równa szerokości piekarnika. Chleb można pokroić na kromki i zamrozić w odpowiadających nam porcjach.
Kruszy się bardziej przy jedzeniu niż przy krojeniu. Poza tym jest pyszny i sycący
icon_smile.gif
Jak ciężki i gliniasty razowiec
icon_smile.gif
Jestem bardzo zaskoczona smakiem, łatwością wykonania i z pewnością będę piec ten chlebek wielokrotnie.


2014_06_12_06.11.04.jpg

2014_06_12_06.10.32.jpg



Polecam
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • 2014_06_12_06.11.04.jpg
    2014_06_12_06.11.04.jpg
    92 KB · Wyświetleń: 6
  • 2014_06_12_06.10.32.jpg
    2014_06_12_06.10.32.jpg
    94.8 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,510
5,694
113
Nastawiłabym jeszcze dzisiaj, ale skończyło mi się siemię lniane w ziarnach, mam tylko mielone. Jak myślisz, wyjdzie z mielonego?
Mogłabym też zamiast siemienia dodać sezam...
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Ja też dziękuję za wpisanie przepisu. Jutro biegnę po składniki i piekę! Mam nadzieję, że tez wyjdzie mi tak smakowicie wyglądający jak Twój.
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,027
371
83
U mnie w niedalekim sklepie można kupić kupić taki chleb na kromki, niezły jest, trzeba go dokładnie żuć
icon_wink.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Joanna @ 13 Jun 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1528849Nastawiłabym jeszcze dzisiaj, ale skończyło mi się siemię lniane w ziarnach, mam tylko mielone. Jak myślisz, wyjdzie z mielonego?
Mogłabym też zamiast siemienia dodać sezam...
gruebel_2.gif
Pierwszy raz upiekłabym z podstawowego przepisu i ew. z mniejszej porcji. Sezam jednak zmieni smak, a siemię chyba nie może być odtłuszczone, sama nie wiem
gruebel_2.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Tak, to jest podstawowy przepis, który dopasowano do polskich składników. Jeśli masz w/w to jasne, że próbuj z nimi. Wersji tego chleba jest całe mnóstwo
icon_smile.gif
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Ciekawe skąd nazwa.
Bo dla osób z zaparciami napewno jest błogosławieństwem
icon_mrgreen.gif

Z opisu wyglada na pyszny,ale chyba trzeba z nim ostrożnie,
bo to bomba błonnikowa.


 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,510
5,694
113
Nie miałam na myśli zastępowania sezamem całego siemienia, tylko część w postaci ziaren, oczywiście z pozostawieniem siemienia mielonego; nieprecyzyjnie się wyraziłam.
Ale kupię jednak niemielone siemię i spróbuję upiec ten chleb zgodnie z przepisem. No, może nie do końca zgodnie, bo nieco sezamu mam w planie dać, bo go zwyczajnie bardzo lubię w pieczywie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ale siemie zeby scalilo musi byc zaparzone albo zmielone.
Szczerze mowiac, szkoda tego siemienia niemielonego. Taki chleb ma wystarczajaco blonnika, a calych pestek czlowiek nie jest w stanie strawic dla np. omega 3 zawartego w siemieniu.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
oops
Siemie, siemie. Jakby bylo jedno pod drugim moze bym zauwazyla
icon_wink.gif

Mozna wyrzucic migdaly?
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
1
0
Można
icon_smile.gif


Możesz w to miejsce dać żurawinę lub inne orzechy, tak jak wpisałam w przepisie. Równie dobrze, możesz ten składnik pominąć.

Upiekłam wczoraj kolejny chleb. Wprowadzone zmiany to słonecznik na pół z pestkami dyni i w miejsce migdałów - orzechy laskowe. Nie dodałam żadnego miodu, sól zmniejszyłam do 1 łyżeczki (a i tak wydaje mi się za słony).

20140618_062035.jpg

Zjadam przeważnie 4 kromki dziennie i w tej ilości wystarcza mi na tydzień
icon_smile.gif
Przechowuję go w lodówce.

Wcześniej, po upieczeniu i ostygnięciu zawinęłam chleb w foliowy woreczek. Teraz zostawiłam na noc bez okrycia i bardzo wysechł. Będę go jednak wcześniej owijać, bo wyschnięty bardziej się kruszy przy krojeniu, ale jest to indywidualna sprawa i może Wam będzie bardziej smakować właśnie taki bardziej wyschnięty.

Chleb świetnie reguluje pracę jelit, nie powoduje wzdęć, ani innych sensacji. Do tego jest prosty w wykonaniu i smaczny
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • 20140618_062035.jpg
    20140618_062035.jpg
    167.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Trzeba bardzo uważać by chlebek dokładnie dopiec,
robiłam z babką i chia i jakoś zraziłam się nieco, skórka była już bardzo ciemna a środek cały czas mokry
zgapiłam się, mogłam przykryć folią aluminiową i dopiec, a tak to męczyliśmy się bardzo długo żeby to jeść w takiej mokrej formie
fiesgrins.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy