Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb zwykly domowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Durlikowa" data-source="post: 517144" data-attributes="member: 4182"><p>Jest to przepis znaleziony przez mojego męża na jakiejś stronie internetowej ale naprawdę nie wiem na jakiej. Już ten chlebek piekłam i naprawdę go polecam, moi domownicy zjedli połowę prawie zaraz po wyjęciu z pieca, bo naprawdę jest pyszny.</p><p></p><p>Chlebek zwykły domowy</p><p></p><p>400g mąki pszennej - lub 300g mąki pszennej i 100g płatków owsianych (ja użyłam mąki 720)</p><p>(według przepisu są to płatki górskie ja dałam najzwyklejsze) można też dać inne ziarna<s></s></p><p><s></s>3 łyżki oliwy, ew. olej</p><p>3/4 kubka letniej wody</p><p>30g świeżych drożdży</p><p>2 łyżeczki soli</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p></p><p></p><p>Wszystkie składniki dobrze wyrobić, najlepiej jak mamy dobrą maszynę do tego typu spraw, ja </p><p></p><p>wygniotłam ręcznie bez żadnego problemu, także też polecam.</p><p> </p><p> Wrzucić do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką, ja zrobiłam z tego bochenek i też pięknie wyrusł i się upiekł.</p><p></p><p>Posmarować wybełtanym jajkiem, posypać tym co kto lubi i do pieca.</p><p></p><p>10 minut piec w temp. 150 potem zwiększyć do 230'C. Piec w zależności od piekarnika, można od 25min do 40min.</p><p></p><p>Najlepiej sprawdzić czy się upiekł nakuwając patykiem.</p><p></p><p>W przepisie nic nie pisze o pozostawieniu do wyrośnięcia, ja jednak odstawiłam chlebek na trochę aby wyrusł. Niewiem czy to dobrze czy nie ale efekt był dobry a chyba to się liczy.</p><p></p><p></p><p>Ja jak zwykle zrobiłam z kilku porcji dlatego wyszedł taki wielgachny, i w sumie dobrze, bo połowa poszła na poczekaniu (jeszcze nie wystygł), ale naprawdę był pyszny, miąż był mięciutki, gąbczasty w dobrym słowa tego znaczniu. Nawet nie umiem tego do końca określić. Jedyne co przeszkadzało trochę to to że czuć go było na początku drożdżami, ale czego tu można wymagać w końcu to ciasto drożdżowe. </p><p></p><p>[ATTACH=full]11806[/ATTACH]</p><p></p><p>Nie zrażajcie się tym zdjęciem, bo jest to w sumie jedno z moich jak i zdjęć tak i nacięć na chlebie, i wyszła śmieszna górka, chciałam aby wyszło fajnie a tak chleb przypomina czapkę z pomponem i nausznikami, ale zdjęcie nie opisuje smaku.</p><p></p><p>Także naprawdę zachęcam i polecam, ja napewno jeszcze go upiekę bo wpisałam go na listę moich ulubieńców którą co prawda dopiero tworzę ale on już tu jest.</p><p></p><p></p><p> </p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Durlikowa, post: 517144, member: 4182"] Jest to przepis znaleziony przez mojego męża na jakiejś stronie internetowej ale naprawdę nie wiem na jakiej. Już ten chlebek piekłam i naprawdę go polecam, moi domownicy zjedli połowę prawie zaraz po wyjęciu z pieca, bo naprawdę jest pyszny. Chlebek zwykły domowy 400g mąki pszennej - lub 300g mąki pszennej i 100g płatków owsianych (ja użyłam mąki 720) (według przepisu są to płatki górskie ja dałam najzwyklejsze) można też dać inne ziarna[S] [/S]3 łyżki oliwy, ew. olej 3/4 kubka letniej wody 30g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki dobrze wyrobić, najlepiej jak mamy dobrą maszynę do tego typu spraw, ja wygniotłam ręcznie bez żadnego problemu, także też polecam. Wrzucić do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką, ja zrobiłam z tego bochenek i też pięknie wyrusł i się upiekł. Posmarować wybełtanym jajkiem, posypać tym co kto lubi i do pieca. 10 minut piec w temp. 150 potem zwiększyć do 230'C. Piec w zależności od piekarnika, można od 25min do 40min. Najlepiej sprawdzić czy się upiekł nakuwając patykiem. W przepisie nic nie pisze o pozostawieniu do wyrośnięcia, ja jednak odstawiłam chlebek na trochę aby wyrusł. Niewiem czy to dobrze czy nie ale efekt był dobry a chyba to się liczy. Ja jak zwykle zrobiłam z kilku porcji dlatego wyszedł taki wielgachny, i w sumie dobrze, bo połowa poszła na poczekaniu (jeszcze nie wystygł), ale naprawdę był pyszny, miąż był mięciutki, gąbczasty w dobrym słowa tego znaczniu. Nawet nie umiem tego do końca określić. Jedyne co przeszkadzało trochę to to że czuć go było na początku drożdżami, ale czego tu można wymagać w końcu to ciasto drożdżowe. [ATTACH=full]11806[/ATTACH] Nie zrażajcie się tym zdjęciem, bo jest to w sumie jedno z moich jak i zdjęć tak i nacięć na chlebie, i wyszła śmieszna górka, chciałam aby wyszło fajnie a tak chleb przypomina czapkę z pomponem i nausznikami, ale zdjęcie nie opisuje smaku. Także naprawdę zachęcam i polecam, ja napewno jeszcze go upiekę bo wpisałam go na listę moich ulubieńców którą co prawda dopiero tworzę ale on już tu jest. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb zwykly domowy
Top
Bottom