Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb żytni na piwie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="abbra" data-source="post: 812348" data-attributes="member: 8082"><p>Wczoraj testowałam przepis z książki Beatrice Ojakangas &quot;Chleb.Pieczemy w domu&quot; . Ciasta na ten chleb nie trzeba wyrabiać - wystarczy zmiksować składniki i odstawić do wyrośnięcia , a potem upiec w naczyniu żaroodpornym . Wychodzi całkiem smaczny chleb , miękki , słodkawy - dobry z żółtym serem albo z samym masłem .</p><p></p><p>Składniki :</p><p></p><p>1 szklanka = 250 ml</p><p></p><p> * 1 paczka drożdży instant [ 7 g ]</p><p> * 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej pszennej</p><p> * 3/4 szklanki ciemnej mąki żytniej [ dałam jasną żytnią , pytlową ]</p><p> * 1 łyżka kminku [ pominęłam ]</p><p> * 1 łyżeczka soli</p><p> * 360 ml piwa lub 1,5 szklanki wody</p><p> * 2 łyżki oleju roślinnego</p><p> * 2 łyżki melasy [ można ją zastąpić miodem ]</p><p></p><p> </p><p></p><p> Do dużej miski wsypać obie mąki wymieszane z drożdżami , kminek i sól . W rondlu podgrzać piwo , olej i melasę do temperatury 48-54°C [ nie mam termometru kuchennego , więc podgrzałam do momentu , gdy płyn stał się lekko ciepły ] . Wylać na suche składniki i miksować na wysokiej prędkości, aż ciasto stanie się gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi swoją objętość .</p><p></p><p> Po tym czasie przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej o pojemności 2 l i znów postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia .</p><p></p><p> Gdy ciasto podwoi swoją objętość [ po ok.45-50 minutach ] , wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 30 minut [ do suchego patyczka ] . Upieczony chleb studzić przez 10 minut w formie , a potem na kratce .</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="abbra, post: 812348, member: 8082"] Wczoraj testowałam przepis z książki Beatrice Ojakangas "Chleb.Pieczemy w domu" . Ciasta na ten chleb nie trzeba wyrabiać - wystarczy zmiksować składniki i odstawić do wyrośnięcia , a potem upiec w naczyniu żaroodpornym . Wychodzi całkiem smaczny chleb , miękki , słodkawy - dobry z żółtym serem albo z samym masłem . Składniki : 1 szklanka = 250 ml * 1 paczka drożdży instant [ 7 g ] * 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej pszennej * 3/4 szklanki ciemnej mąki żytniej [ dałam jasną żytnią , pytlową ] * 1 łyżka kminku [ pominęłam ] * 1 łyżeczka soli * 360 ml piwa lub 1,5 szklanki wody * 2 łyżki oleju roślinnego * 2 łyżki melasy [ można ją zastąpić miodem ] Do dużej miski wsypać obie mąki wymieszane z drożdżami , kminek i sól . W rondlu podgrzać piwo , olej i melasę do temperatury 48-54°C [ nie mam termometru kuchennego , więc podgrzałam do momentu , gdy płyn stał się lekko ciepły ] . Wylać na suche składniki i miksować na wysokiej prędkości, aż ciasto stanie się gładkie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , aż ciasto podwoi swoją objętość . Po tym czasie przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej o pojemności 2 l i znów postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Gdy ciasto podwoi swoją objętość [ po ok.45-50 minutach ] , wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 30 minut [ do suchego patyczka ] . Upieczony chleb studzić przez 10 minut w formie , a potem na kratce . [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb żytni na piwie
Top
Bottom