Chleb żytni na piwie

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
1 paczka suszonych drożdży granulowanych
2 szkl mąki pszennej chlebowej lub zwykłej maki pszennej
3/4 szkl ciemnej mąki żytniej
1 łyżka kminku
1 łyżeczka soli
360 ml piwa lub 1,5 szkl wody
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki melasy

Wsypałam do miski mumii jedną szklankę mąki chlebowej, całą mąkę żytnią, drożdże, kminek i sól. Podgrzałam piwo, oliwę i melasę do temp. 48 - 54 st. (ja na oko, poprostu podgrzałam). Resztę zrobił mikser, w trakcie dodałam resztą mąki.
Zgodnie z przepisem, należało przelać ciasto do foremki 2 litrowej, ale ja chyba przez pomyłkę wsypałam nie 2 ale 3 szkl mąki pszennej....
gruebel_2.gif

Ciasto było bardzo gęste i dolałam trochę wody tak aby ciasto nie było aż tak gęste. Przełożyłam je do 2 keksówek, tych krótszych. Rosło sobie pod przykryciem przez 45 min, jak książka kazała.
Wstawiłąm do piekarnika nagrzanegop do 175 stopni, wg przepisu. Po niecałej godzinie było upieczone.

Szybko, bez problemu, pyszny pachnący chleb. Bardzo go polecam , ja napewno często będę go piekła, w różnych wariantach.

chleb_Ojakange_paint.JPG

chleb_Ojakange_p___paint.JPG
 

Załączniki

  • chleb_Ojakange_paint.JPG
    chleb_Ojakange_paint.JPG
    95.4 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb_Ojakange_p___paint.JPG
    chleb_Ojakange_p___paint.JPG
    92.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Chleb jest nadal bardzo dobry i nie zestarzał się , a to przecież drożdżowy!
Następnym razem upiekę go bez melasy a za to ze słodem żytnim litewskim, już czuję ten zapach!!!
wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy