- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
1 paczka suszonych drożdży granulowanych
2 szkl mąki pszennej chlebowej lub zwykłej maki pszennej
3/4 szkl ciemnej mąki żytniej
1 łyżka kminku
1 łyżeczka soli
360 ml piwa lub 1,5 szkl wody
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki melasy
Wsypałam do miski mumii jedną szklankę mąki chlebowej, całą mąkę żytnią, drożdże, kminek i sól. Podgrzałam piwo, oliwę i melasę do temp. 48 - 54 st. (ja na oko, poprostu podgrzałam). Resztę zrobił mikser, w trakcie dodałam resztą mąki.
Zgodnie z przepisem, należało przelać ciasto do foremki 2 litrowej, ale ja chyba przez pomyłkę wsypałam nie 2 ale 3 szkl mąki pszennej....
Ciasto było bardzo gęste i dolałam trochę wody tak aby ciasto nie było aż tak gęste. Przełożyłam je do 2 keksówek, tych krótszych. Rosło sobie pod przykryciem przez 45 min, jak książka kazała.
Wstawiłąm do piekarnika nagrzanegop do 175 stopni, wg przepisu. Po niecałej godzinie było upieczone.
Szybko, bez problemu, pyszny pachnący chleb. Bardzo go polecam , ja napewno często będę go piekła, w różnych wariantach.

2 szkl mąki pszennej chlebowej lub zwykłej maki pszennej
3/4 szkl ciemnej mąki żytniej
1 łyżka kminku
1 łyżeczka soli
360 ml piwa lub 1,5 szkl wody
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki melasy
Wsypałam do miski mumii jedną szklankę mąki chlebowej, całą mąkę żytnią, drożdże, kminek i sól. Podgrzałam piwo, oliwę i melasę do temp. 48 - 54 st. (ja na oko, poprostu podgrzałam). Resztę zrobił mikser, w trakcie dodałam resztą mąki.
Zgodnie z przepisem, należało przelać ciasto do foremki 2 litrowej, ale ja chyba przez pomyłkę wsypałam nie 2 ale 3 szkl mąki pszennej....

Ciasto było bardzo gęste i dolałam trochę wody tak aby ciasto nie było aż tak gęste. Przełożyłam je do 2 keksówek, tych krótszych. Rosło sobie pod przykryciem przez 45 min, jak książka kazała.
Wstawiłąm do piekarnika nagrzanegop do 175 stopni, wg przepisu. Po niecałej godzinie było upieczone.
Szybko, bez problemu, pyszny pachnący chleb. Bardzo go polecam , ja napewno często będę go piekła, w różnych wariantach.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: