- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Chleb żytni razowy pełnoziarnisty
źródło www.der-sauerteig.de
Ciemny, ciężki chleb na zakwasie w rodzaju pumpernikla, świetny jako podłoże do kanapek uwypuklający smak sera bądź wędzonek
Składniki:
200 g ziarna żyta
600 g ciasta zakwaszonego z maki żytniej
400 g mąki żytniej razowej
100 g otrąb żytnich
250 ml wody
50 ml oleju rzepakowego
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
3 łyżeczki zmielonych ziół do chleba (kolendra, koper, anyż, kminek etc.)
Wykonanie:
W przeddzień pieczenia należy ziarna zboża zalać gorącą wodę i odstawić. W dniu pieczenia ziarna odsączyć i jeszcze raz zalać gotującą wodą, odstawić tym razem na 2 godz.
Składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Odstawić na 30 min, ponownie wyrabiać przez 5 min. Całość przełożyć do formyr i odstawić w cieple do wyrośnięcia ok. 2 godzin. Jeśli nie urosło zadowalająco czas ten przedłużyć !
Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st C. Wsunąć chleb i piec 10 min w najwyższej temp potem co 10 min obniżać temp aż osiągnie 170 st.C .Co pół godziny zwilżać powierzchni chleba wodę (np. za pomocą pędzelka) Całkowity czas pieczenia około 2 godzin !
__________________
Jeszcze go nie robiłam, ale mając doświadczenie z innymi chlebami z ziarnem, radziłabym je dłużej moczyć (nawet 2 doby) albo lekko rozmiażdzyć przed zmieszaniem z ciastem. Chleb wygląda na taki, jakiego część z Was właśnie oczekuje: ciemny, wilgotny i bardzo zdrowy.
źródło www.der-sauerteig.de
Ciemny, ciężki chleb na zakwasie w rodzaju pumpernikla, świetny jako podłoże do kanapek uwypuklający smak sera bądź wędzonek
Składniki:
200 g ziarna żyta
600 g ciasta zakwaszonego z maki żytniej
400 g mąki żytniej razowej
100 g otrąb żytnich
250 ml wody
50 ml oleju rzepakowego
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
3 łyżeczki zmielonych ziół do chleba (kolendra, koper, anyż, kminek etc.)
Wykonanie:
W przeddzień pieczenia należy ziarna zboża zalać gorącą wodę i odstawić. W dniu pieczenia ziarna odsączyć i jeszcze raz zalać gotującą wodą, odstawić tym razem na 2 godz.
Składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Odstawić na 30 min, ponownie wyrabiać przez 5 min. Całość przełożyć do formyr i odstawić w cieple do wyrośnięcia ok. 2 godzin. Jeśli nie urosło zadowalająco czas ten przedłużyć !
Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st C. Wsunąć chleb i piec 10 min w najwyższej temp potem co 10 min obniżać temp aż osiągnie 170 st.C .Co pół godziny zwilżać powierzchni chleba wodę (np. za pomocą pędzelka) Całkowity czas pieczenia około 2 godzin !
__________________
Jeszcze go nie robiłam, ale mając doświadczenie z innymi chlebami z ziarnem, radziłabym je dłużej moczyć (nawet 2 doby) albo lekko rozmiażdzyć przed zmieszaniem z ciastem. Chleb wygląda na taki, jakiego część z Was właśnie oczekuje: ciemny, wilgotny i bardzo zdrowy.