Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb żytni żurkowy do maszyny (kasia.kasia)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1166" data-attributes="member: 36"><p>CYTAT<strong>CHLEB ŻYTNI ŻURKOWY (do maszyny)</strong> </p><p></p><p>150 ml zakwasu żurkowego z butelki </p><p>ok.170 ml wody mineralnej niegazowanej </p><p>1,5 łyżeczki soli </p><p>500 g mąki żurkowej zmieszanej z pszenną typ 650 lub 405 </p><p>ja preferuję 300 g żurkowej i 200 g pszennej </p><p>1,5 łyżeczki cukru </p><p>1 łyzeczka drożdży instant dr. Oetkera</p><p>1,5 łyzki oliwy z oliwek </p><p></p><p>niepełna filizanka (ok. 50-60 g dowolnej mieszanki ziaren - ja zawsze daję sezam, siemię lniane, platki górskie owsiane i kminek) </p><p>Te skladniki wsypuje po sygnale dźwiękowym, zeby się nie zmieliły , tylko zostały w calości </p><p></p><p></p><p>Program: Vollkorn, czyli pieczywko razowe </p><p>3 godz. 20 min. </p><p></p><p></p><p>Jeśli chodzi o wodę to napisałam ok. 170 ml, a to ze wzgledu na to, ze juz mialam kilka rodzajow mąki żurkowej i okazało sie, ze kazda troche inaczej wchłania. Wiadomo, ze ciasto ma mieć gladką konsystencję i nie moze sie raczej lepic do ścianek foremki. Dlatego jak widzę, ze zaczyna sie robic pacia, dosypuję troszeczke mąki pszennej. </p><p></p><p>Jeśli chodzi z kolei o dodatki typu ziarenka, to oczywiście każdy wg. gustu - ja zaproponowałam to, co daje sama. Kiedyś zapomnialam dodać i nic się nie stało, chlebek był wyśmienity. Ze słonecznikiem też jest dobry; fani czarnuszki ja na pewno wrzuca, ale u mnie w domu nikt czarnuszki nie toleruje i napoczęta paczuszka leży odłogiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1166, member: 36"] CYTAT[B]CHLEB ŻYTNI ŻURKOWY (do maszyny)[/B] 150 ml zakwasu żurkowego z butelki ok.170 ml wody mineralnej niegazowanej 1,5 łyżeczki soli 500 g mąki żurkowej zmieszanej z pszenną typ 650 lub 405 ja preferuję 300 g żurkowej i 200 g pszennej 1,5 łyżeczki cukru 1 łyzeczka drożdży instant dr. Oetkera 1,5 łyzki oliwy z oliwek niepełna filizanka (ok. 50-60 g dowolnej mieszanki ziaren - ja zawsze daję sezam, siemię lniane, platki górskie owsiane i kminek) Te skladniki wsypuje po sygnale dźwiękowym, zeby się nie zmieliły , tylko zostały w calości Program: Vollkorn, czyli pieczywko razowe 3 godz. 20 min. Jeśli chodzi o wodę to napisałam ok. 170 ml, a to ze wzgledu na to, ze juz mialam kilka rodzajow mąki żurkowej i okazało sie, ze kazda troche inaczej wchłania. Wiadomo, ze ciasto ma mieć gladką konsystencję i nie moze sie raczej lepic do ścianek foremki. Dlatego jak widzę, ze zaczyna sie robic pacia, dosypuję troszeczke mąki pszennej. Jeśli chodzi z kolei o dodatki typu ziarenka, to oczywiście każdy wg. gustu - ja zaproponowałam to, co daje sama. Kiedyś zapomnialam dodać i nic się nie stało, chlebek był wyśmienity. Ze słonecznikiem też jest dobry; fani czarnuszki ja na pewno wrzuca, ale u mnie w domu nikt czarnuszki nie toleruje i napoczęta paczuszka leży odłogiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb żytni żurkowy do maszyny (kasia.kasia)
Top
Bottom