- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" autorstwa Sophie Dahl.
Piekłam go dziesiątki razy, bo uwielbia go mój syn. Jest bardzo smaczny i bardzo prosty w wykonaniu - używam do niego tylko widelca.
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1 jajko
- 200 g (1 szklanka) trzcinowego cukru - daję jakieś 3/4 szklanki, czasem mniej
- 75 g miękkiego (u mnie roztopionego) masła (czasem daję 50 g masła i 25 g oleju, czasem pół na pół, a czasem sam olej np. kokosowy)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 170 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Banany rozgnieść w misce widelcem, dodać jajko, cukier, wanilię i roztopione masło, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i sodę. Suche skladniki wymieszać z mokrymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę wysmarować masłem (i ewentualnie wysypać mąką). Wylać ciasto i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Autorka sugeruje użycie keksówki o dł. 20 cm - ja wolę piec to ciasto w 25 -30-centymetrowej, zwykle nieco krócej, ok. 45 - 50 minut (do suchego patyczka).
Ostatnio miałam tylko 3 banany, więc dodałam trochę utartej na drobnej tarce surowej dyni. Też wyszedł pyszny.
Zdarzało mi się dodawać orzechy czy migdały, ale dziecko jest purystą i woli ten chlebek bez dodatków, bo twierdzi, że ideału nie trzeba poprawiać.
EDIT:
Zamiast 30 -centymetrowej, używam ostatnio formy 24X11, wychodzi idealny, a zamiast masła, olej kokosowy.
Piekłam go dziesiątki razy, bo uwielbia go mój syn. Jest bardzo smaczny i bardzo prosty w wykonaniu - używam do niego tylko widelca.
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1 jajko
- 200 g (1 szklanka) trzcinowego cukru - daję jakieś 3/4 szklanki, czasem mniej
- 75 g miękkiego (u mnie roztopionego) masła (czasem daję 50 g masła i 25 g oleju, czasem pół na pół, a czasem sam olej np. kokosowy)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 170 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Banany rozgnieść w misce widelcem, dodać jajko, cukier, wanilię i roztopione masło, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i sodę. Suche skladniki wymieszać z mokrymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę wysmarować masłem (i ewentualnie wysypać mąką). Wylać ciasto i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Autorka sugeruje użycie keksówki o dł. 20 cm - ja wolę piec to ciasto w 25 -30-centymetrowej, zwykle nieco krócej, ok. 45 - 50 minut (do suchego patyczka).
Ostatnio miałam tylko 3 banany, więc dodałam trochę utartej na drobnej tarce surowej dyni. Też wyszedł pyszny.
Zdarzało mi się dodawać orzechy czy migdały, ale dziecko jest purystą i woli ten chlebek bez dodatków, bo twierdzi, że ideału nie trzeba poprawiać.


EDIT:
Zamiast 30 -centymetrowej, używam ostatnio formy 24X11, wychodzi idealny, a zamiast masła, olej kokosowy.
Ostatnia edycja: