Chlebek bananowy Sophie Dahl

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,636
1,472
113
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" autorstwa Sophie Dahl.
Piekłam go dziesiątki razy, bo uwielbia go mój syn. Jest bardzo smaczny i bardzo prosty w wykonaniu - używam do niego tylko widelca.

Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1 jajko
- 200 g (1 szklanka) trzcinowego cukru - daję jakieś 3/4 szklanki, czasem mniej
- 75 g miękkiego (u mnie roztopionego) masła (czasem daję 50 g masła i 25 g oleju, czasem pół na pół, a czasem sam olej np. kokosowy)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 170 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
Banany rozgnieść w misce widelcem, dodać jajko, cukier, wanilię i roztopione masło, wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i sodę. Suche skladniki wymieszać z mokrymi składnikami do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę wysmarować masłem (i ewentualnie wysypać mąką). Wylać ciasto i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Autorka sugeruje użycie keksówki o dł. 20 cm - ja wolę piec to ciasto w 25 -30-centymetrowej, zwykle nieco krócej, ok. 45 - 50 minut (do suchego patyczka).
Ostatnio miałam tylko 3 banany, więc dodałam trochę utartej na drobnej tarce surowej dyni. Też wyszedł pyszny.
Zdarzało mi się dodawać orzechy czy migdały, ale dziecko jest purystą i woli ten chlebek bez dodatków, bo twierdzi, że ideału nie trzeba poprawiać.
icon_smile.gif


chlebek_bananowy_dahl1.jpg

EDIT:
Zamiast 30 -centymetrowej, używam ostatnio formy 24X11, wychodzi idealny, a zamiast masła, olej kokosowy.
 
Ostatnia edycja:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
26,117
1,090
113
Z wyglądu przypomina orzechowe. Czy to bardziej chlebek czy ciasto? Z czym to się je?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,636
1,472
113
Ciasto, jak najbardziej ciasto. Można jeść solo, można nawet lekko zgrillować i posmarować odrobiną masła. Ponoć poezja w smaku.
icon_wink.gif

Wygląd "orzechowy" dają dojrzałe banany i mąka orkiszowa.
Ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
26,117
1,090
113
Dzięki, do spróbowania na pewno.
icon_smile.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,454
226
63
Oj to ulubiony chlebek-ciasto naszego Pawełka zwanego z miłości Pepusiem (prawie 12 lat i się nie obraża za takie zmiękczenie , to dziecko co roku wygrywa konkurs na najfajniejszego chłopaka i się nie dziwię ). W wakacje piekę to ciacho dla ciacha z 5 razy w ciągu 3 tygodni , bo inni też nim nie gardzą , ale ja osobiście uważam to bananowe jako numer 2 , bardziej lubię takie z mąką żytnią
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,636
1,472
113
Dziękuję bardzo! Namiętnie piekę różne bananowce, żeby się przekonać, czy któryś zdetronizuje dotychczasowego faworyta.
icon_lol.gif


EDIT:
Widzę, że jest niemal identyczny, tylko z inną mąką, więc na pewno będzie pyszny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Zawsze jak robię to ciasto, to wg tego przepisu http://www.mojewypieki.com/post/chlebek-ba...wy-banana-bread czyli bardzo podobnie, tylko z mąką pszenną . Jest pyszny, wilgotny mmmmm... niebo w gębie
icon_wink.gif

Ja daję nawet niepełne pół szkl cukru jak mam te 4 banany i są one duże i mocno dojrzałe. Dodawałam nie raz borówki i żurawinę - też fajnie pasują, ale ja też lubię bez niczego najbardziej
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,636
1,472
113
Pogmerałam przy przepisie, częściowo z konieczności, częściowo z upodobania i wymodziłam chlebek bananowo - daktylowy. Zamiast cukru dałam zmiksowane z bananami suszone daktyle, zamiast masła, olej kokosowy, zamiast mąki orkiszowej - mieszankę tejże z mąką kokosową, ryżową i gryczaną, dorzuciłam dodatkowo dwa żółtka i garść pastylek z gorzkiej czekolady. Wyszło mi zupełnie inne, ale też smaczne ciasto:

chlebek_bananowo_daktylowy.jpg
 

Załączniki

  • chlebek_bananowo_daktylowy.jpg
    chlebek_bananowo_daktylowy.jpg
    91.7 KB · Wyświetleń: 18
Ostatnią edycję dokonał moderator:

MarthaB

Member
Kwi 9, 2009
2,802
3
38
Właśnie upiekłam, cukru dalam 130 g ale nastepnym razem dam jeszcze mniej. Bardzo smaczne. Jest puszyste i lekkie.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,636
1,472
113
Dziś piecze się kolejna wariacja: 130 g mąki, 60 g drobnych błyskawicznych płatków orkiszowych, olej kokosowy zamiast masła i na wierzchu śliwki posypane migdałami.

EDIT:
Wyszedł bardzo dobry, spokojnie można zamieniać część mąki na płatki.

chlebek_bananowy_ze__liwkami1.jpg

chlebek_bananowy_ze__liwkami.jpg
 

Załączniki

  • chlebek_bananowy_ze__liwkami1.jpg
    chlebek_bananowy_ze__liwkami1.jpg
    95.9 KB · Wyświetleń: 24
  • chlebek_bananowy_ze__liwkami.jpg
    chlebek_bananowy_ze__liwkami.jpg
    81.8 KB · Wyświetleń: 25
Ostatnią edycję dokonał moderator:

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Joanna @ 1 Aug 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1635575Dziś piecze się kolejna wariacja: 130 g mąki, 60 g drobnych błyskawicznych płatków orkiszowych, olej kokosowy zamiast masła i na wierzchu śliwki posypane migdałami.
O ,widzę ,że nie tylko ja dziś piekarnik odpalę
icon_mrgreen.gif

A jak już i tak go odpalę,a banany mam to wezmę i upiekę i ja.
Joanno dzięki za inspirację!!!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
30,636
1,472
113
Na zdrowie!
icon_smile.gif

Kupiłam banany do jedzenia, ale w tym upale błyskawicznie brązowieją, więc chciałam je szybko zutylizować, a i tak włączałam piekarnik na danie obiadowe, bo doszłam do wniosku, że wolę skorzystać z piekarnika i uciec z kuchni, niż stać nad gorącymi garami i patelniami.
icon_smile.gif

Ciasto poszło na wynos, wszystkim bardzo smakowało.

EDIT:
Kolejne dwie wersje z połową cukru, płatkami owsianymi i niewielką ilością mąki gryczanej też okazały się bardzo udane.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: