Chlebki, a raczej bułeczki, bo w tej formie je piekłam są przepyszne - nawet moje dziecko zażerało się nimi.
Przepis z programu MasterChef Australia:
http://tenplay.com.au/channel-ten/masterch...s/treacle-bread
Z podanej ilości wychodzi 7 "chlebków" pieczonych w formie do muffinek (średnica 5cm).
Składniki:
215 mąki chlebowej
35g mąki żytniej
35g melasy
35g syropu złocistego
5g soli
165g wody
3,2g suszonych drożdży
1.Nagrzać piekarnik do 170C.
2.Wsypać wszystkie składniki do misy robota i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
3.Nałożyć do natłuszczonej formy na muffinki do 3/4 wysokości, wyrównać palcami zwilżonymi wodą i zostawić pod przykryciem aż ciasto wyrośnie do brzegu formy. (za pierwszym razem popełniłam ten błąd, że owinęłam ciasno folią, bo tak było w przepisie i był problem, bo ciasto bardzo mocno wyrosło i przykleiło się do folii).
4. Wytworzyć parę w piekarniku i piec przez 10 minut w 170C, wyjąć formę, poczekać 5 minut i wyjąć "chlebki" z formy i dalej piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10min w 180C.
Przepis z programu MasterChef Australia:
http://tenplay.com.au/channel-ten/masterch...s/treacle-bread
Z podanej ilości wychodzi 7 "chlebków" pieczonych w formie do muffinek (średnica 5cm).
Składniki:
215 mąki chlebowej
35g mąki żytniej
35g melasy
35g syropu złocistego
5g soli
165g wody
3,2g suszonych drożdży
1.Nagrzać piekarnik do 170C.
2.Wsypać wszystkie składniki do misy robota i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
3.Nałożyć do natłuszczonej formy na muffinki do 3/4 wysokości, wyrównać palcami zwilżonymi wodą i zostawić pod przykryciem aż ciasto wyrośnie do brzegu formy. (za pierwszym razem popełniłam ten błąd, że owinęłam ciasno folią, bo tak było w przepisie i był problem, bo ciasto bardzo mocno wyrosło i przykleiło się do folii).
4. Wytworzyć parę w piekarniku i piec przez 10 minut w 170C, wyjąć formę, poczekać 5 minut i wyjąć "chlebki" z formy i dalej piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10min w 180C.
