Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chlebek/bułeczki z melasą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="abee" data-source="post: 1614333" data-attributes="member: 54302"><p>Chlebki, a raczej bułeczki, bo w tej formie je piekłam są przepyszne - nawet moje dziecko zażerało się nimi.</p><p></p><p>Przepis z programu MasterChef Australia:</p><p><a href="http://tenplay.com.au/channel-ten/masterchef/recipes/treacle-bread" target="_blank">http://tenplay.com.au/channel-ten/masterch...s/treacle-bread</a></p><p></p><p>Z podanej ilości wychodzi 7 &quot;chlebków&quot; pieczonych w formie do muffinek (średnica 5cm).</p><p></p><p>Składniki:</p><p>215 mąki chlebowej</p><p>35g mąki żytniej</p><p>35g melasy</p><p>35g syropu złocistego</p><p>5g soli</p><p>165g wody</p><p>3,2g suszonych drożdży</p><p></p><p>1.Nagrzać piekarnik do 170C.</p><p>2.Wsypać wszystkie składniki do misy robota i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. </p><p>3.Nałożyć do natłuszczonej formy na muffinki do 3/4 wysokości, wyrównać palcami zwilżonymi wodą i zostawić pod przykryciem aż ciasto wyrośnie do brzegu formy. (za pierwszym razem popełniłam ten błąd, że owinęłam ciasno folią, bo tak było w przepisie i był problem, bo ciasto bardzo mocno wyrosło i przykleiło się do folii). </p><p>4. Wytworzyć parę w piekarniku i piec przez 10 minut w 170C, wyjąć formę, poczekać 5 minut i wyjąć &quot;chlebki&quot; z formy i dalej piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10min w 180C.</p><p></p><p>[ATTACH=full]95474[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="abee, post: 1614333, member: 54302"] Chlebki, a raczej bułeczki, bo w tej formie je piekłam są przepyszne - nawet moje dziecko zażerało się nimi. Przepis z programu MasterChef Australia: [URL="http://tenplay.com.au/channel-ten/masterchef/recipes/treacle-bread"]http://tenplay.com.au/channel-ten/masterch...s/treacle-bread[/URL] Z podanej ilości wychodzi 7 "chlebków" pieczonych w formie do muffinek (średnica 5cm). Składniki: 215 mąki chlebowej 35g mąki żytniej 35g melasy 35g syropu złocistego 5g soli 165g wody 3,2g suszonych drożdży 1.Nagrzać piekarnik do 170C. 2.Wsypać wszystkie składniki do misy robota i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 3.Nałożyć do natłuszczonej formy na muffinki do 3/4 wysokości, wyrównać palcami zwilżonymi wodą i zostawić pod przykryciem aż ciasto wyrośnie do brzegu formy. (za pierwszym razem popełniłam ten błąd, że owinęłam ciasno folią, bo tak było w przepisie i był problem, bo ciasto bardzo mocno wyrosło i przykleiło się do folii). 4. Wytworzyć parę w piekarniku i piec przez 10 minut w 170C, wyjąć formę, poczekać 5 minut i wyjąć "chlebki" z formy i dalej piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10min w 180C. [ATTACH=full]95474[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chlebek/bułeczki z melasą
Top
Bottom