Chlebek czosnkowy*

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
3,4 ząbki czosnku, 1 pęczek bazylii (ew. natki pietruszki) lub suszona bazylia, 125 g masła, sól, 1 weka lub bułka (ew. bagietka) pokrojona w kromki

Wszystkie składniki wymieszać. Przygotowaną pasta posmarować kromki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
 

Załączniki

  • zdjecie.jpg
    zdjecie.jpg
    14.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Pieczywo czosnkowe - moje ulubione, proste szybkie, zawsze wychodzi.
lecker.gif

Jako, że nie lubię bazylii - nie dodaje jej do pieczywa. A kromki przed pieczeniem można posypać dowolnym ulubionym ziołem (suszonym).
A najlepiej jeszcze dołozyć ser.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Layla, a co proponujesz do tego pieczywa?
gruebel_2.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
do zup
albo.... mmmmm ratatui

dla mnie szczesliwszym wyborem niz bagietka sa bulki typu paryska/wroclawska.
Bagietka ma dosc twarda skore. Po spieczeniu moze kaleczyc dziasla. Miekka bulka bezpieczniejsza.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Taki "chlebek" idealnia pasuje do sałatki typu: sałata zielona, pomidory, feta, oliwa, cytryna lub ocet winny. Ale można też jeść solo i taki też jest dobry - ja lubię solo :D
Rzeczywiście może bułka jest lepsza albo po prostu popularna weka ale bagietka też moze być. Cały szkopuł w masełku, które nawet do pospolitych kanapek się sprawdza.
icon_biggrin.gif

Zamiast bazyli można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki - też dobre i sprawdzone. Polecam !
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zamiast masła można użyć dobrej oliwy, składniki zmiksować np. żyrafą i pomalować kromki pędzelkiem. Można dorzucić odrobinę sera żółtego, suszone pomidory i "wariować" na temat dowolnie
icon_smile.gif

mniam.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
jeszcze mi sie przypomnialo.
Czosnek ma cos w rodzaju blonki, ktora zostaje na zabku po obraniu z lupinki.
Uzywam praski i czesto po przecisnieciu czosnek nie chcial sie dobrze wymieszac, bo go ta blonka "trzymala". Dlatego zanim przecisne kroje kazdy zabek w poprzek na 3-4 czesci.
Pewnie najlepszy bylby czosnek siekany, ale nie cierpie sie bawic
icon_redface.gif
 

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Ja przygotowuje maslo czosnkowe troche inaczej
ok 5 zabkow czsnku, 3 lyzki masla, 3 serki topione (trojkaciki), mieszam na jednolita mase.
Smaruje bagietke i wkladam do piekarnika, zeby sie roztopilo.
Jemy zwykle na kolacje
icon_smile.gif
Podaje tez do roznej masci kielbasek, salatek.

To moje dzisiejsze
4f63560ca9fea5c6.jpg
 

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
kocham pieczywo czosnkowe z knajpy "Pod Arkadami" w Opolu.
ostatnio pani kelnerka wyjawila mi jak je robią.
kupują w hurtowni gotowe przyprawione grzanki, smarują je sosem czosnkowym (taka duża butla np w makro można kupić, w gastronomii są takie używane), na to ser i zapiekamy.

tajemnica tkwi w tym sosie czosnkowym, który powoduje że grzanki są takie "mokre"

pyszne, najlepsze jakie kiedykolwiek jadlam
 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
A ja lubię sobie chlebek opieczony w piekarniku posmarować tak "już po" pieczeniu ząbeczkiem czosnku :D
AAaaa poźniej mi nikt buzi dać nie chce
icon_sad.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy