- Sie 9, 2007
- 4,004
- 0
- 0
Robie ten chleb w misce Tupperweare, ale skoro proszono mnie o zamieszczenie przepisu, więc prosze
- 3 szkl. mąki pszennej (u mnie 1szkl. pszennej i 2szkl. pełnoziarnistej Lubelli)
- 3 łyżki mąki żytniej
- 0,5 paczki otręb
- 5 dag drożdży
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 l. ciepłej wody
- 3/4 szkl. dodatków (siemie lniane, pestki dyni, słonecznik..)
Mąkę przesiac do miski, dodac otręby i sól. Rozrobic drożdże i wlac do miski wraz z resztą składników. Dokładnie połączyc składniki poprzez zamknięcie miski i mocne kręcenie w różne strony misą. Gdy ciasto sie połączy, miskę wstawi do ciepłej wody. Czekac aż pokrywka wybulwi się (to oznacza że powietrze jest w środku) i wypuścic należy je. Taką operacje przeprowadzic do 3 razy.
Gdy ciasto już wyrośnie włożyc do dwóch keksówek lub jednej dużej i odłozyc w ciepłe miejsce jeszcze do wyrośnięcia.
Piec ok. 1 godz. w temp 200C.


- 3 szkl. mąki pszennej (u mnie 1szkl. pszennej i 2szkl. pełnoziarnistej Lubelli)
- 3 łyżki mąki żytniej
- 0,5 paczki otręb
- 5 dag drożdży
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 l. ciepłej wody
- 3/4 szkl. dodatków (siemie lniane, pestki dyni, słonecznik..)
Mąkę przesiac do miski, dodac otręby i sól. Rozrobic drożdże i wlac do miski wraz z resztą składników. Dokładnie połączyc składniki poprzez zamknięcie miski i mocne kręcenie w różne strony misą. Gdy ciasto sie połączy, miskę wstawi do ciepłej wody. Czekac aż pokrywka wybulwi się (to oznacza że powietrze jest w środku) i wypuścic należy je. Taką operacje przeprowadzic do 3 razy.
Gdy ciasto już wyrośnie włożyc do dwóch keksówek lub jednej dużej i odłozyc w ciepłe miejsce jeszcze do wyrośnięcia.
Piec ok. 1 godz. w temp 200C.