Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chlebek wiktoriański
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="calineczka" data-source="post: 452626" data-attributes="member: 2022"><p>Witam</p><p>a ja wczoraj upiekłam chleb na zakwasie z niewielką ilością drożdży.</p><p>składniki;</p><p>1 kg mąki pszennej 650 + garść mąki żytniej pytlowej+ garść mąki żytniej</p><p>2 szklanki zakwasu/mam go od lipca ub.roku/</p><p>1 szklanka wody ciepłej z 1 łyżką soli </p><p>1 szklanka wody ciepłej z 2 dkg drożdzy św. i łyżeczką miodu</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>trochę sezamu</p><p></p><p>mąkę mieszam dodaję zakwasu i resztę składników/ciasto ma być takie jak na racuchy/</p><p>odstawiam do mikrofali z zapaloną żarówką na ok.1 godziny</p><p>następnie piekarnik włączam na 250*i termowent./jak ktoś ma ,niekoniecznie/ na ok 10 minut i wkładam ciasto do foremek/keksówek/ na wierzchu smaruję rozbitym jajem ze śmietaną i przez 15 minut piekę w 250* pożniej 45-50minut w 200* najniżym poziomie ale już bez termowentyl..</p><p>Wyjąć na kratkę i ostudzić.</p><p>Bardzo dobry chlebek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="calineczka, post: 452626, member: 2022"] Witam a ja wczoraj upiekłam chleb na zakwasie z niewielką ilością drożdży. składniki; 1 kg mąki pszennej 650 + garść mąki żytniej pytlowej+ garść mąki żytniej 2 szklanki zakwasu/mam go od lipca ub.roku/ 1 szklanka wody ciepłej z 1 łyżką soli 1 szklanka wody ciepłej z 2 dkg drożdzy św. i łyżeczką miodu 2 łyżki oliwy trochę sezamu mąkę mieszam dodaję zakwasu i resztę składników/ciasto ma być takie jak na racuchy/ odstawiam do mikrofali z zapaloną żarówką na ok.1 godziny następnie piekarnik włączam na 250*i termowent./jak ktoś ma ,niekoniecznie/ na ok 10 minut i wkładam ciasto do foremek/keksówek/ na wierzchu smaruję rozbitym jajem ze śmietaną i przez 15 minut piekę w 250* pożniej 45-50minut w 200* najniżym poziomie ale już bez termowentyl.. Wyjąć na kratkę i ostudzić. Bardzo dobry chlebek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chlebek wiktoriański
Top
Bottom