Chlebek z cukinii

Pysia

Member
Sie 11, 2005
964
0
0
30 dag cukinii
12 dag marchewki( 1 średnia)
15 dag sera żółtego ( ja daję ementaler)
5 jajek
5 dag pestek dyni - uprażonych na patelni
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
100 ml oleju
forma keksówka wysmarowana i wysypana bułką tartą

Cukinię , marchew oraz ser zetrzeć na tarce . Cukinę odcisnąć. Ubić białka na sztywno, dodać żółtka, ubijając powoli wlewać olej. Wymieszać masę z mąką , proszkiem i solą. Dodać ziarna oraz warzywa i ser. Wymieszać , wyłożyć do formy. Piec 60 minut w 200 stopniach , po tym czasie obniżyć temperaturę i piec 20 minut w 175 stopniach. Tym razem dodałam również ziarna słonecznika.
Chlebek jest wilgotny , bardzo dobrze się sprawdza w czasie rodzinnych wypadów za miasto, zapakowany zabieram na wycieczki oraz wyprawy w góry.
Przepis pochodzi ze starego wydania "Świat kobiet".

Załączniki

• chlebek.JPG
    chlebek.JPG
    124.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,877
0
0
Pieknie wyglada i musi byc smakowity.
mniam.gif

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,295
0
0
Upiekłam wczoraj po południu i dziś już nie ma.
mniam.gif
To był mój pierwszy samodzielny i udany chleb. Chociaz zastanawiam się, czy można to nazwać chlebem. Bo jak dla mnie to jest coś pomiędzy chlebem a keksem wytrawnym.
gruebel_2.gif

Ale mniejsza o nazwę - ważne że jest pyszne i jest łatwe! Nawet mój zwariowany piekarnik tego chlebka nie zepsuł, chociaż temperatura skakała jak zwariowana i musiałam cały czas pilnować.
Z moich uwag - następnym razem dam odrobinę mniej soli. Acha, ja nie dawałam żadnych ziaren
icon_sad.gif
bo mąż nie lubi. Ale jak będę piekła następny raz, to zrobię dwa - jeden z ziarnami, a drugi bez. O! Zastanawiam się też, czy nie można by zmniejszyć ilości oleju.
gruebel_2.gif
Chlebek nie jest za tłusty, ale wiadomo - o trzeba dbać o oś obrotu.
rofl.gif

Chlebuś jest rzeczywiście wilgotny i ma taką zaletę, że nie trzeba go niczym smarować. Ja kładłam na niego tylko plasterki świeżego ogórka, rodzice zajadali sam.
icon_mrgreen.gif
Rzeczywiście to może być świetny pomysł na wycieczki/pikniki.

Polecam i dziękuję za przepis.
cvety.gif

K_030.jpg
K_033.jpg

Załączniki

• K_030.jpg
    K_030.jpg
    161.5 KB · Wyświetleń: 3
  • K_033.jpg
    K_033.jpg
    103.2 KB · Wyświetleń: 2

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,280
0
0
Super, super, bardzo mi sie podoba
mniam.gif
Musze zrobic
icon_mrgreen.gif

Powiedzcie tylko jak to sie je - sam, z czymś?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,199
592
113
Bardzo przemawiajace zdjecia , szczegolnie dla kogos kto jak ja probuje sie wlasnie odchudzic na urlopie.
icon_mrgreen.gif

Eva, pozwolilam sobie ustawic zdjecia jedno pod drugim - tak lepiej wygladaja

Pysia

Member
Sie 11, 2005
964
0
0
Evalill możesz go odchudzić nie dodając żółtego sera. Spróbuj koniecznie z ziarnami
lecker.gif

Faktycznie to bardziej ciacho na słono niż chleb , ale u nas nazywa się chlebkiem
icon_mrgreen.gif
 Można go jeść sam np. zagryzając dobrym kabanosem( ja tak robię jak zabieramy go na wycieczkę zamiast kanapek) lub poprostu kładę pomidor lub ogórek i zajadam.

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,295
0
0
Akulka @ 21 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=587460Super, super, bardzo mi sie podoba
mniam.gif
Musze zrobic
icon_mrgreen.gif

Powiedzcie tylko jak to sie je - sam, z czymś?
Akulko, jak już pisałam, moim zdaniem można jeść z warzywami, typu ogórek, można też z wędliną, można sam. Nie trzeba niczym smarować, bo on jest super wilgotny. Zgadzam się z Pysią, że to super pomysł na wycieczkę, bo w chlebku już są warzywa i ser.
icon_smile.gif

mirabbelka @ 21 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=587470Bardzo przemawiajace zdjecia , szczegolnie dla kogos kto jak ja probuje sie wlasnie odchudzic na urlopie.
icon_mrgreen.gif

Eva, pozwolilam sobie ustawic zdjecia jedno pod drugim - tak lepiej wygladaja
Cieszę się, że zdjęcia się podobają - dopiero uczę się fotografowania. A co do kolejności zdjęć... to ja je widziałam jedno pod drugim...
gruebel_2.gif
Czy w innych miejscach, w których wklejałam zdjęciach też nie ustawiły się one jedno pod drugim? (np w co upiekłyście na niedzielę?)

Pysia @ 21 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=587535Evalill możesz go odchudzić nie dodając żółtego sera. Spróbuj koniecznie z ziarnami
lecker.gif
No właśnie zastanawiałam sie nad tym serem. pewnie też, jak nie dodam sera, wyjdzie mi coś bardziej chlebkowego. Z ziarnami muszę spróbować, bo je uwielbiam. Tylko z mężem mam tu kłopot.
icon_wink.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,199
592
113
jesli chodzi o zdjecia, to w tmtym watku sa jeden obok drugiego i strona przez to bardzo sie rozjezdza.

nie jestem pewna czy mozesz juz edytowac swoje posty, ale jesli tak to sprobuj - przy okazji potrenujesz wstawianie zalacznikow.

musisz wejsc w <zmien> na dole twojego posta
potem <pelna edycja> i <zalaczniki> <zarzadzaj zalacznikami>
przy kazdym Twoim zdjeciu musisz kliknac w + wowczas one pokaza sie w poscie i mozesz je dowolnie ustawiac

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,199
592
113
sorry, pobieglam do poradnika w Pomocy Technicznej i juz wiem. Jako Srebrny Uzytkownik forum masz na edytowanie swojego postu 180 minut, to chyba juz minelo.
Teraz tylko moderator tamtego forum ewentualnie moze pomoc.

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,313
0
0
Pysia @ 21 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=587535Faktycznie to bardziej ciacho na słono niż chleb , ale u nas nazywa się chlebkiem
icon_mrgreen.gif
 Można go jeść sam np. zagryzając dobrym kabanosem( ja tak robię jak zabieramy go na wycieczkę zamiast kanapek) lub poprostu kładę pomidor lub ogórek i zajadam.
tez lubie tego typu wypieki
icon_biggrin.gif

a tutaj to sie nazywa 'slony keks'
icon_wink.gif

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,020
1
38
super fotki, zachęciły mnie do zrobienia. Kupiłam produkty, ale utknęłam... na cukinii tzn. czy trzeba ją obierać? (głupie pytanie, ale nie robiłam nigdy takiego chlebka).

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,516
0
0
zrobilam dzisiaj. pycha
icon_smile.gif

moja modyfikacje:

- 2 lyzki oliwy zamiast oleju
- chude mleko zamiast reszty oleju
- 4 jajka, bo wiecej nie mialam
- nie dodawalam sera, by jesc go bez wyrzutow sumienia
icon_wink.gif

- dalam nieco wieksza cukinie

dziekuje za przepis

a, i jeszcze pestek dyni nie dalam, bo nie lubie, za to wsypalam nieco otrebow i kminku

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,437
2
0
O, to trzeba wypróbować koniecznie, może by tak &quot;normalną&quot; mąkę zastapić kukurydzianą?
Pomyślę.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy