Chlebek z płatkami owsianymi

Biedronka

Member
Mar 15, 2006
130
0
0
Chlebek z płatkami owsianymi



1 litr ciepłej wody, do tego wsypać 8 łyżek płatków owsianych górskich, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, na wierzch pokruszyć 5 dkg świeżch drożdży.

Gdy wypłyną płatki na wierzch, dodać 1 kg mąki i wyrobić.
Wyłożyć do 2 wąskich foremek, włożyć do piekarnika ustawić temp. 170 stopni i piec ok. 1 godz.


Przed pieczeniem posmarować białkiem, można posypać słonecznikiem.



Warto spróbować polecam, jest pyszny. Smacznego!
 

natalia

Member
Paź 30, 2005
204
0
0
Zrobiłam dzisiaj i naprawdę jest pyszny, leciutki i puszysty i co najważniejszy nie kwaśny jak te kupne chleby.Ląduje na stałe w naszym jadłospisie.
 

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Jakiej konsystencji ma byc ciasto? Podejrzanie rzadkie mi wychodzi (robie z polowy porcji, do maszyny) i nie wiem czy sie robnalam w dzieleniu skladnikow, czy tak ma byc?
 

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Aha, czyli dobrze zrobilam nie dorzucajac maki
icon_smile.gif
Wyszedl........mniam.......calkiem, calkiem, moze troche za malo slony.
I tu pytanie - wiem ze sol ma jakis wplyw na drozdze, chyba hamuje ich wzrost. Czu moge wiec dodac wiecej soli bezkarnie, czy ciasto mi klapnie?
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ni groma platki nie wyplynely.

mam nadzieje, ze mimo tego klocek nie bedzie.
icon_rolleyes.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
dziwny ten chlebek. Moze nie nadaje sie do maszyny??
Melmire? Jak Ci wyszedl z maszyny? Do lekkosci mu niezmiernie daleko. Moze chodzi o sol i cukier?

platki nigdy nie wyplynely
icon_confused.gif
ale to chyba nie jest wazne.
Wyszedl bardzo niski, ciezki i gliniasty. Na taka ilosc wody to ja maki daje 2x tyle wiec wlasciwie nie mial prawa byc inny. Chyba dobrze, ze dalam 2/3 maki razowej, ktora potrzebuje troche wiecej wody.

W smaku bez wyrazu.

Dzis znow sprobuje
zahnlos.gif


Dzis sprobuje go "podrasowac". Dodac zakwasu, zeby smak polepszyc. Moze syrop kukurydziany albo melase zamiast cukru? a jesli cukier to stanowczo mniej. Troche wiecej soli (dalam standart czyli 1 lyzeczka na 1/2 kg maki).
Pozwole mu dluzej rosnac.....
Co by tu jeszcze....
Srodek mial troche jak sitek i to mnie pociaga. Moze jeszcze wyjdzie na ludzi
icon_lol.gif
icon_lol.gif
icon_lol.gif
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ano wyszedl
z 1/2 szkl zakwasu co zmienilo proporcje wody i maki (1 i 3/4 szkl wody i 3 i 1/4 szkl maki)
tylko ciagle malo slony. 1 lyzeczka na 1/2 kg maki niby powinna wystarczyc, a jednak mogloba byc szczypta wiecej.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Jaki mniamnuśny
icon_eek.gif
lecker.gif
Przepis taki prosty, że na pewno wypróbuję
daumen.gif
 

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
Słuchajcie, czy ten chleb nie musi wyrastać ?

Kermidt, a czy Ty poza swoją modyfikacją resztę produktów dorzuciałaś tak jak w przepisie Biedronki ?
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
reszte produktow, czyli drozdze i platki
fiesgrins.gif

tez zmodyfikowala
rofl.gif


drozdze dalam suche
a platkow 4 mocno czubate lyzki czyli wiecej (jesli nie 2 razy tyle) niz w oryginalnym przepisie.
Balam sie, ze znow cegielka bedzie.

A wyrastac - jak kazdy chleb - na pewno musi
 

marcmur

Member
Mar 31, 2007
30
0
0
Ja zrobiłem ten chlebek i
icon_sad.gif
porażka w środku błoto
baa.gif
nie wiem co zrobiłem źle. Płatki wymieszałem z wodą i drożdzami postawiłem w ciepłym miejscu kiedy wypłyneły dodalem resztę wymieszałem ręcznie odstawiłem do wyrośnięcia w keksówkach ( może byc że za długo wyrastał ?) potem do piekarnika na godzinę i klapa. Lekka rynienka a w środku błoto
gruebel_2.gif
Co mogłem zrobi żle ? POMOCY
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy