- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Porcja świeżych warzyw to jest to, co rano stawia na nogi - oprócz kawy. Przynajmniej mnie.
Jeśli również lubicie tę sałatkę, polecam spróbowanie jej w gorących chlebkach typu pita. To smaczne, szybkie i pożywne śniadanie. Sałatkę grecką można przygotować wcześniej, wieczorem.
dla 2 osób:
2 chlebki typu pita
4 łyżki gęstego jogurtu bałkańskiego (ewentualnie: gęstej kwaśnej śmietany)
2 łyżeczki sosu chili
1 pomidor
1/2 czerwonej papryki
1/2 świeżego ogórka
1 mała cebula
ser feta
oliwki zielone i/lub czarne
dressing:
2 łyżki oliwy (lub ew. oleju słonecznikowego)
1-2 łyżki soku z cytryny ( lub ew. 1 łyżeczka octu winnego)
1/2 łyżeczki oregano1 mały,
przeciśnięty ząbek czosnku
sól i czarny pieprz do smaku
Pomidor,paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa wymieszać, dodać oliwki i fetę. Polać dressingiem. Delikatnie wymieszać.
Chlebki pita podgrzać, lekko naciąć do utworzenia kieszonki. Każdą pitę posmarować wewnątrz 2 łyżkami jogurtu i 1 łyżeczka sosu chili. Nałożyć porcję sałatki greckiej.


dla 2 osób:
2 chlebki typu pita
4 łyżki gęstego jogurtu bałkańskiego (ewentualnie: gęstej kwaśnej śmietany)
2 łyżeczki sosu chili
1 pomidor
1/2 czerwonej papryki
1/2 świeżego ogórka
1 mała cebula
ser feta
oliwki zielone i/lub czarne
dressing:
2 łyżki oliwy (lub ew. oleju słonecznikowego)
1-2 łyżki soku z cytryny ( lub ew. 1 łyżeczka octu winnego)
1/2 łyżeczki oregano1 mały,
przeciśnięty ząbek czosnku
sól i czarny pieprz do smaku
Pomidor,paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa wymieszać, dodać oliwki i fetę. Polać dressingiem. Delikatnie wymieszać.
Chlebki pita podgrzać, lekko naciąć do utworzenia kieszonki. Każdą pitę posmarować wewnątrz 2 łyżkami jogurtu i 1 łyżeczka sosu chili. Nałożyć porcję sałatki greckiej.