- Cze 4, 2008
- 1,294
- 0
- 0
Bardzo pyszne buleczki z anglojezycznej strony: breadbaking.about.com.
Polecam!
Skladniki na 12 naprawde duzych bulek:
* 2 szklanki wrzacej wody ( 1 szkl.=250 ml)
* 1 lyzka masla
* 1 lyzka smalcu
* 4 lyzki mleka w proszku
* 2 lyzki cukru (mysle ze wystarczy jedna)
* 2 i 1/2 lyzeczki soli (ja dalam 1 lyzke)
* 1/4 szkl. cieplej wody
* 2 op. suszonych drozdzy
* okolo 6 szkl. maki chlebowej
Maslo i smalec wrzucic do duzej miski i zalac 2 szklankami wrzacej wody.Poczekac spokojnie az sie rozpusci i lekko zamieszac.Dodac mleko, cukier oraz sol i odstawic do wystygniecia.Drozdze wsypac do 1/4 szkl. cieplej wody i poczekac az sie rozpuszcza.Do wystygnietej mieszaniny dodawac po 1 szklance maki i rozpuszczone drozdze.Zarobic drewniana lyzka.Po dodaniu okolo 4-5 szklanek wylozyc na stolnice i wyrabiac podsypujac dalej pozostala maka.Ciasto ma byc miekkie i elastyczne.Przelozyc do naoliwionej miski, przykryc i pozostawic az do podwojenia objetosci.Po tym czasie wylozyc na stolnice, zagniesc przez chwilke i podzielic na 12 czesci.Uksztaltowac okragle buleczki i ukladac na blasze.Przykryc i pozostawic do ponownego wyrosniecia.Przed wlozeniem do pieca mozna ponacinac i posmarowac wierzchy - ja posmarowalam roztopionym maslem.Piec w temperaturze 190'C okolo 30 minut.
Polecam!
Skladniki na 12 naprawde duzych bulek:
* 2 szklanki wrzacej wody ( 1 szkl.=250 ml)
* 1 lyzka masla
* 1 lyzka smalcu
* 4 lyzki mleka w proszku
* 2 lyzki cukru (mysle ze wystarczy jedna)
* 2 i 1/2 lyzeczki soli (ja dalam 1 lyzke)
* 1/4 szkl. cieplej wody
* 2 op. suszonych drozdzy
* okolo 6 szkl. maki chlebowej
Maslo i smalec wrzucic do duzej miski i zalac 2 szklankami wrzacej wody.Poczekac spokojnie az sie rozpusci i lekko zamieszac.Dodac mleko, cukier oraz sol i odstawic do wystygniecia.Drozdze wsypac do 1/4 szkl. cieplej wody i poczekac az sie rozpuszcza.Do wystygnietej mieszaniny dodawac po 1 szklance maki i rozpuszczone drozdze.Zarobic drewniana lyzka.Po dodaniu okolo 4-5 szklanek wylozyc na stolnice i wyrabiac podsypujac dalej pozostala maka.Ciasto ma byc miekkie i elastyczne.Przelozyc do naoliwionej miski, przykryc i pozostawic az do podwojenia objetosci.Po tym czasie wylozyc na stolnice, zagniesc przez chwilke i podzielic na 12 czesci.Uksztaltowac okragle buleczki i ukladac na blasze.Przykryc i pozostawic do ponownego wyrosniecia.Przed wlozeniem do pieca mozna ponacinac i posmarowac wierzchy - ja posmarowalam roztopionym maslem.Piec w temperaturze 190'C okolo 30 minut.
