Chlebowe bułki

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Bardzo pyszne buleczki z anglojezycznej strony: breadbaking.about.com.
Polecam!

Skladniki na 12 naprawde duzych bulek:

* 2 szklanki wrzacej wody ( 1 szkl.=250 ml)
* 1 lyzka masla
* 1 lyzka smalcu
* 4 lyzki mleka w proszku
* 2 lyzki cukru (mysle ze wystarczy jedna)
* 2 i 1/2 lyzeczki soli (ja dalam 1 lyzke)
* 1/4 szkl. cieplej wody
* 2 op. suszonych drozdzy
* okolo 6 szkl. maki chlebowej

Maslo i smalec wrzucic do duzej miski i zalac 2 szklankami wrzacej wody.Poczekac spokojnie az sie rozpusci i lekko zamieszac.Dodac mleko, cukier oraz sol i odstawic do wystygniecia.Drozdze wsypac do 1/4 szkl. cieplej wody i poczekac az sie rozpuszcza.Do wystygnietej mieszaniny dodawac po 1 szklance maki i rozpuszczone drozdze.Zarobic drewniana lyzka.Po dodaniu okolo 4-5 szklanek wylozyc na stolnice i wyrabiac podsypujac dalej pozostala maka.Ciasto ma byc miekkie i elastyczne.Przelozyc do naoliwionej miski, przykryc i pozostawic az do podwojenia objetosci.Po tym czasie wylozyc na stolnice, zagniesc przez chwilke i podzielic na 12 czesci.Uksztaltowac okragle buleczki i ukladac na blasze.Przykryc i pozostawic do ponownego wyrosniecia.Przed wlozeniem do pieca mozna ponacinac i posmarowac wierzchy - ja posmarowalam roztopionym maslem.Piec w temperaturze 190'C okolo 30 minut.

p1070164ge4.jpg

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
No i upiekłam. Oczywiście wyrastały przez noc w lodówce. Niestety rano zaspałam
cry_1.gif
i bułeczki nie miały szansy na normalne wyrastanie. Dałam im tylko 10 minut, więc nie za dużo mi wyrosły. Trochę nadrobiły w piekarniku. I nie wiem, czy przez to krótkie wyrastanie, ale popękały mi. Choc uważam, że to nie feler tylko taka ich uroda. A bułeczki bardzo smaczne.

chl1.JPG

chl2.JPG

Załączniki

• chl1.JPG
    chl1.JPG
    84.4 KB · Wyświetleń: 1
  • chl2.JPG
    chl2.JPG
    82.4 KB · Wyświetleń: 1

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Krysiu, buleczki i tak ladne! Gratuluje! Nie wyrosly w lodowce bo masz pewnie nizsza temperature.Nie wiem ile dokladnie powinno byc,ale w mojej tez raczej nie wyrasta,ale ja mam w lodowce bardzo zimno.Dwa razy zdarzylo mi sie ze wyrobione ciasto w lodowce lezalo 2 dni i dopiero po wyciagnieciu pieknie zabralo sie do roboty.I co ciekawe - wypieki byly pyszne.Ja zawsze robie tak,ze rano wlanczam piekarnik do nagrzania a blache z bulkami stawiam na tym piecu i po chwili maja juz cieplutko i sobie rosna.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ja też tak robię, ale dzisiaj zaspałam aż 1 godzinę, a śniadanie musiało byc zrobione na 6,30 rano.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Ja też je popełniłam.Nie są tak fotogeniczne jak twoje Izunia ale może choć trochę podobne do bułek Krystyny.Omyłkowo(żle odczytałam) piekłam w 180st.C i były bardzo blade, więc na koniec posmarowałam żółtkiem i dopiekłam jeszcze przez 5 min. w 200st.C.Następnym razem zrobię bez mleka w proszku i może zmieszam 2 rodzaje mąki.Dzięki za przepis Izunia.
anbetung.gif

Załączniki

• Bu_eczki_chlebowe_izuni.jpg
    Bu_eczki_chlebowe_izuni.jpg
    134.1 KB · Wyświetleń: 0

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
wyglądają wszystkie pyszniutko, szkoda że nie pokazałyście przekroju, mam nadzieję, że w końcu znajdę czas i upiekę

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Dziękuję Izunia.
Bardzo dobry pomysł i z żytnią, i z pszenną razową.
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy