Chłodnik balatoński

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Chłodnik balatoński

Źródło przepisu - T. Miazgowska "Chłodniki"

Składniki:
4 pomidory (u mnie średniej wielkości malinowe)
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 strąk zielonej papryki (dałam dwa)
1 niewielki ogórek ( u mnie dwa)
1 cytryna
4 szklanki rosołu z cielęciny lub z kostki (u mnie odtłuszczony rosół z indyka)
3 łyżki oleju (pominęłam)
posiekany koperek
ostra papryka w proszku do smaku
sól, pieprz
kostki lodu

Wykonanie:
Sparzone i obrane ze skórki pomidory zmiksować z czosnkiem. Dodać sok z cytryny, rosół i drobno posiekane warzywa. Doprawić do smaku. Podać z kostkami lodu.

Moja wersja:
Od siebie dodałam dwa niewielkie awokado - jedno z nich drobno pokroiłam, drugie zmiksowałam z pomidorami. Zepsułam tym nieco kolor chłodnika, zwłaszcza, że pomidory były bladoróżowe, ale smak wyszedł wyśmienity, więc było warto.
Na pewno będę powtarzać.

ch_odnik_balatoński.jpg
 

Załączniki

  • ch_odnik_balatoński.jpg
    ch_odnik_balatoński.jpg
    81.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy