- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Chłodnik balatoński
Źródło przepisu - T. Miazgowska "Chłodniki"
Składniki:
4 pomidory (u mnie średniej wielkości malinowe)
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 strąk zielonej papryki (dałam dwa)
1 niewielki ogórek ( u mnie dwa)
1 cytryna
4 szklanki rosołu z cielęciny lub z kostki (u mnie odtłuszczony rosół z indyka)
3 łyżki oleju (pominęłam)
posiekany koperek
ostra papryka w proszku do smaku
sól, pieprz
kostki lodu
Wykonanie:
Sparzone i obrane ze skórki pomidory zmiksować z czosnkiem. Dodać sok z cytryny, rosół i drobno posiekane warzywa. Doprawić do smaku. Podać z kostkami lodu.
Moja wersja:
Od siebie dodałam dwa niewielkie awokado - jedno z nich drobno pokroiłam, drugie zmiksowałam z pomidorami. Zepsułam tym nieco kolor chłodnika, zwłaszcza, że pomidory były bladoróżowe, ale smak wyszedł wyśmienity, więc było warto.
Na pewno będę powtarzać.

Źródło przepisu - T. Miazgowska "Chłodniki"
Składniki:
4 pomidory (u mnie średniej wielkości malinowe)
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 strąk zielonej papryki (dałam dwa)
1 niewielki ogórek ( u mnie dwa)
1 cytryna
4 szklanki rosołu z cielęciny lub z kostki (u mnie odtłuszczony rosół z indyka)
3 łyżki oleju (pominęłam)
posiekany koperek
ostra papryka w proszku do smaku
sól, pieprz
kostki lodu
Wykonanie:
Sparzone i obrane ze skórki pomidory zmiksować z czosnkiem. Dodać sok z cytryny, rosół i drobno posiekane warzywa. Doprawić do smaku. Podać z kostkami lodu.
Moja wersja:
Od siebie dodałam dwa niewielkie awokado - jedno z nich drobno pokroiłam, drugie zmiksowałam z pomidorami. Zepsułam tym nieco kolor chłodnika, zwłaszcza, że pomidory były bladoróżowe, ale smak wyszedł wyśmienity, więc było warto.
Na pewno będę powtarzać.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: