Chłodnik jabłkowy

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
P6120469.JPG

1 kg jabłek, obecnie świetnie nadają się do tego papierówki
cynamon, goździki, cukier
do wyboru- drobny makaron lub grzanki

Ten chłodnik można robić na dwa sposoby: albo pokroić umyte jabłka wraz ze skórką do garnka, zalać ok. 3 litrami wody, dodać ze 3 goździki i gotować do miękkości, po czym przetrzeć przez sito (ja zdecydowałam się na ten wariant, jest wygodny gdy mamy np. małe jabłka) albo od razu obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i gotować jak wyżej, tylko później zmiksować. Gdyby było zbyt gęste dolać przegotwoanej wody. Dodać do smaku cukru i odrobinę cynamonu. Wystudzić.
Podawać z grzankami lub drobnym makaronem.
 

Załączniki

  • P6120469.JPG
    P6120469.JPG
    249.6 KB · Wyświetleń: 1

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Owocowych zup nie robiłam ze 100 lat
icon_smile.gif
Ale jak robiłam, to zagęszczałam łyżeczką mąki ziemniaczanej, ale odrobinę, żeby kisiel nie wyszedł.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Zupa mojego dzieciństwa, zawsze ze złotymi grzaneczkami i śmietanowymi mazami
lecker.gif