- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
6 - 7 pomidorów
1 ząbek czosnku
kilka gałązek bazylii
sok z połowy cytryny
kawałek białego pieczywa (bez skórki) - kromka wystarczy
3 suszone pomidory
oliwa zwykła i cytrynowa
chlust dobrego octu winnego (u nas Jerez)
sól
pieprz
szczypta chili w proszku
DODATKI:
kawałek fety / sera bałkańskiego
2 ogórki
kilka plasterków rzodkiewki
odrobina octu ryżowego lub cytryny
Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na sitko z odrobiną soli, poczekać aż puszczą sok.
Skropić octem / cytryną
Ser pokruszyć
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.
Zmiksować z czosnkiem, bazylią, sokiem z cytryny, chlebem, suszonymi pomidorami. Stopniowo dodawać obie oliwy - ilość wg upodobań, trzeba próbować. Doprawić solą, pieprzem, chili i octem.
Przetrzeć przez sito.
Schłodzić.
Podawać z rzodkiewką, ogórkiem i fetą / serem bałkańskim
1 ząbek czosnku
kilka gałązek bazylii
sok z połowy cytryny
kawałek białego pieczywa (bez skórki) - kromka wystarczy
3 suszone pomidory
oliwa zwykła i cytrynowa
chlust dobrego octu winnego (u nas Jerez)
sól
pieprz
szczypta chili w proszku
DODATKI:
kawałek fety / sera bałkańskiego
2 ogórki
kilka plasterków rzodkiewki
odrobina octu ryżowego lub cytryny
Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na sitko z odrobiną soli, poczekać aż puszczą sok.
Skropić octem / cytryną
Ser pokruszyć
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.
Zmiksować z czosnkiem, bazylią, sokiem z cytryny, chlebem, suszonymi pomidorami. Stopniowo dodawać obie oliwy - ilość wg upodobań, trzeba próbować. Doprawić solą, pieprzem, chili i octem.
Przetrzeć przez sito.
Schłodzić.
Podawać z rzodkiewką, ogórkiem i fetą / serem bałkańskim