Chłodnik pomidorowy

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
6 - 7 pomidorów
1 ząbek czosnku
kilka gałązek bazylii
sok z połowy cytryny
kawałek białego pieczywa (bez skórki) - kromka wystarczy
3 suszone pomidory
oliwa zwykła i cytrynowa
chlust dobrego octu winnego (u nas Jerez)
sól
pieprz
szczypta chili w proszku

DODATKI:
kawałek fety / sera bałkańskiego
2 ogórki
kilka plasterków rzodkiewki
odrobina octu ryżowego lub cytryny

Ogórki pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na sitko z odrobiną soli, poczekać aż puszczą sok.
Skropić octem / cytryną

Ser pokruszyć


Pomidory sparzyć i obrać ze skóry.
Zmiksować z czosnkiem, bazylią, sokiem z cytryny, chlebem, suszonymi pomidorami. Stopniowo dodawać obie oliwy - ilość wg upodobań, trzeba próbować. Doprawić solą, pieprzem, chili i octem.
Przetrzeć przez sito.

Schłodzić.

Podawać z rzodkiewką, ogórkiem i fetą / serem bałkańskim
chłodnk%20pomidorowy%20(6).JPG
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy