CHŁODNIK WILEŃSKI TRADYCYJNY

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,373
1,783
113
Chłodnik wileński tradycyjny

I do poczytania - o historii zupy, chlodniku wilenskim, związkach z polskim chlodnikiem i etc.

1 l kefiru
Duzy pęczek botwinki
sok z cytryny
Szczypta soli
dobra porcja kwaśniej śmietany
2 średnie lub mniejsze pieczone buraczki
Pęczek młodego koperku
Malutki pęczek szczypiorku
2 gotowane jajka
2 średnie ogórki

Ziemniaki do podania

  • Botwinkę poszatkuj, włóż do gotującej się wody (około litra), gotuj minut dziesięć, dodaj sok z cytryny, sol i odstaw do wystygnięcia
  • Ogórki pokrój w kostkę.
  • Szczypiorek drobno posiekaj. Koperek posiekaj i część jego rozetrzyj razem z solą.
  • Jajka ugotuj.
  • Ugotuj ziemniaki.
  • Kefir wymieszaj ze śmietaną i zimną botwinką razem z wywarem. Dodaj ogórki, zieleninę i pokrojone w kostkę jajka. Posól, jak trzeba, dodaj soku cytrynowego lub szczyptę cukru. Podawaj z gotowanymi kartoflami :)
20230604_104105.jpg
 
Ostatnia edycja:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy