- Sty 27, 2006
- 4,373
- 1,783
- 113
Chłodnik wileński tradycyjny
I do poczytania - o historii zupy, chlodniku wilenskim, związkach z polskim chlodnikiem i etc.
1 l kefiru
Duzy pęczek botwinki
sok z cytryny
Szczypta soli
dobra porcja kwaśniej śmietany
2 średnie lub mniejsze pieczone buraczki
Pęczek młodego koperku
Malutki pęczek szczypiorku
2 gotowane jajka
2 średnie ogórki
Ziemniaki do podania

I do poczytania - o historii zupy, chlodniku wilenskim, związkach z polskim chlodnikiem i etc.
1 l kefiru
Duzy pęczek botwinki
sok z cytryny
Szczypta soli
dobra porcja kwaśniej śmietany
2 średnie lub mniejsze pieczone buraczki
Pęczek młodego koperku
Malutki pęczek szczypiorku
2 gotowane jajka
2 średnie ogórki
Ziemniaki do podania
- Botwinkę poszatkuj, włóż do gotującej się wody (około litra), gotuj minut dziesięć, dodaj sok z cytryny, sol i odstaw do wystygnięcia
- Ogórki pokrój w kostkę.
- Szczypiorek drobno posiekaj. Koperek posiekaj i część jego rozetrzyj razem z solą.
- Jajka ugotuj.
- Ugotuj ziemniaki.
- Kefir wymieszaj ze śmietaną i zimną botwinką razem z wywarem. Dodaj ogórki, zieleninę i pokrojone w kostkę jajka. Posól, jak trzeba, dodaj soku cytrynowego lub szczyptę cukru. Podawaj z gotowanymi kartoflami

Ostatnia edycja: