Chłodnik wileński

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,873
1,270
113
1 słoik buraczków wiórki ( w occie, tak!)
1 duży jogurt naturalny
1 l maślanki/kefiru
1 śmietana mała najmniej 18% ale może być i kremówka
ogórek, szczypiorek, koperek i rzodkiewka ( z ładnymi liśćmi, też się zużyją)
2 - 3 jajka (ugotowane na twardo)

Warzywa umyć i posiekać, dodać jajka w kawałkach, jogurt , śmietanę i zawartość słoika z burakami. Mnie najbardziej smakuja buraczki wiórki w occie firmy Dawtona.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, jak za gęste dolać wody i odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki.

chlodnik_wilenski_cc.jpg

To jest nowoczesna wersja z Wilna , publikowana w przewodniku dla turystów!
Jak nie mam ukiszonego kwasu buraczanego to wlasnie tak robie, octu nie czuje sie nic a nic.
Mozna podkwasic - jak komu za malo kwasne - sokiem z kiszonych/malosolnych ogorkow.


qd
 

Załączniki

  • chlodnik_wilenski_cc.jpg
    chlodnik_wilenski_cc.jpg
    37.8 KB · Wyświetleń: 9

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Gdzie kupujesz te buraczki firmy Dawtona? Rozgladałam się dzisiaj w dwóch supermarketach i nigdzie nie było. Innej firmy też nie. Bardzo mi zależało na takim szybkim zrobieniu chłodnika.
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,873
1,270
113
W TESCO , mam pod nosem. Rozejrzyj sie za buraczkami marynowanymi "Baby roots" - w calosci, w koncu rozdrobnic nie problem:) moze takie dostaniesz?
Mam nadzieje, ze zrobisz ten szybki chlodnik - daj znac jak Ci smakowal.
qd
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Buraczki robie sama, mam zwykle kilka słoików w zapasie. Chłodnik na obiad latem robię bardzo często, liści rzodkiewki jak dotąd nie dodawałam, ale  mogę 
icon_mrgreen.gif


Jedyna zupa na zimno, którą jadamy.

 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,873
1,270
113
To zajrzyj jeszcze na moje kulinarki i zobacz gazpacho ( gazpaczo?). To jest moj drugi ukochany chlodnik:)
qd
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Podobny (tylko bez śmietany, z kefiru i maślanki) robiłam dziś na obiad, ale ze zwykłych gotowanych buraczków i świeżo ukiszonych ogórków.
Zamiast octu - nieco zalewy spod ogórków.
Oprócz kiszonych dałam świeże ogórki, rzodkiewki, koper, jajka i garść wyłuskanego bobu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dostałam buraczki i zrobiłam dzisiaj, trzymając się ściśle przepisu. Dobrze schłodzony, smakuje doskonale. Na obiedzie mam syna, który po spróbowaniu stwierdził, że jemu to danie wystarczy za cały obiad. Dzięki za pomysł i przepis.
lecker.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,873
1,270
113
seniorka @ 18 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1004866Dostałam buraczki i zrobiłam dzisiaj, trzymając się ściśle przepisu. Dobrze schłodzony, smakuje doskonale. Na obiedzie mam syna, który po spróbowaniu stwierdził, że jemu to danie wystarczy za cały obiad. Dzięki za pomysł i przepis.
lecker.gif
O jakze sie ciesze! Moj syn tez miche wciaga pogryzajac najchetniej razowcem ( radzieckiego zolnierza) i wystarcza mu jako obiad..

Joannoo! - wymyslilas calkiem nowy chlodnik! gratuluje!
qd
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
Ci gorąco, czy tylko popatrzeć?
icon_wink.gif