- Sie 28, 2005
- 8,144
- 1,659
- 113
1 słoik buraczków wiórki ( w occie, tak!)
1 duży jogurt naturalny
1 l maślanki/kefiru
1 śmietana mała najmniej 18% ale może być i kremówka
ogórek, szczypiorek, koperek i rzodkiewka ( z ładnymi liśćmi, też się zużyją)
2 - 3 jajka (ugotowane na twardo)
Warzywa umyć i posiekać, dodać jajka w kawałkach, jogurt , śmietanę i zawartość słoika z burakami. Mnie najbardziej smakuja buraczki wiórki w occie firmy Dawtona.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, jak za gęste dolać wody i odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki.
To jest nowoczesna wersja z Wilna , publikowana w przewodniku dla turystów!
Jak nie mam ukiszonego kwasu buraczanego to wlasnie tak robie, octu nie czuje sie nic a nic.
Mozna podkwasic - jak komu za malo kwasne - sokiem z kiszonych/malosolnych ogorkow.
qd
1 duży jogurt naturalny
1 l maślanki/kefiru
1 śmietana mała najmniej 18% ale może być i kremówka
ogórek, szczypiorek, koperek i rzodkiewka ( z ładnymi liśćmi, też się zużyją)
2 - 3 jajka (ugotowane na twardo)
Warzywa umyć i posiekać, dodać jajka w kawałkach, jogurt , śmietanę i zawartość słoika z burakami. Mnie najbardziej smakuja buraczki wiórki w occie firmy Dawtona.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, jak za gęste dolać wody i odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki.

To jest nowoczesna wersja z Wilna , publikowana w przewodniku dla turystów!
Jak nie mam ukiszonego kwasu buraczanego to wlasnie tak robie, octu nie czuje sie nic a nic.
Mozna podkwasic - jak komu za malo kwasne - sokiem z kiszonych/malosolnych ogorkow.
qd