Chłodnik z botwinką

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robię ten chłodnik od wielu lat, ale nigdy nie pamiętałam gramatury - czyli robienie na wyczucie. Dopiero niedawno przeglądając czasopismo „Bistro” znalazłam dokładny przepis, który, po wypróbowaniu, mogę zamieścić na forum.

Składniki

- pęczek botwiny
- sól
- 2 świeże ogórki
- po pół pęczka szczypiorku i koperku
- 1 litr kefiru
- szklanka śmietany
- 3 łyżki koncentratu z buraków (biorę Krakusa)
- pieprz
- trochę cukru

Botwinkę z buraczkami siekamy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy, by wystygła. W tym czasie obieramy ogórki i kroimy w kostkę, a rzodkiewkę w cieniutkie plasterki. Ja czasem opuszczam rzodkiewkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Dodajemy ogórek i zieleninę do botwinki, mieszamy z kefirem i śmietaną, koncentratem z buraków i przyprawami. Po schłodzeniu w lodówce możemy podawać z młodymi ziemniakami z masłem, posypanymi koperkiem. Ja najczęściej opuszczam te ziemniaki, poprzestając na ogórku i zieleninie. To najczęściej podawana u mnie zupa w czasie upałów.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ano tak! Koncentrat Krakusa
icon_wink.gif

Jak buraki kiepskie, a wiekszosc taka jest o tej porze roku, trzeba odrobine i na smak i na kolor. Do swojego chlodnika tez musialam dodac.

Ale w tym roku
mniam.gif
planuje zawinac rekawy i zawekowac duuuzo sloikow z burakami pieczonymi. Duzo, duzo, bo pierwsza probna partia zniknela w ciagu 2 miesiecy
icon_lol.gif
Daje odrobine octu jablkowego i ku memu zdziwieniu obvwam sie bez Krakusa.

Gdzies sie tez musze podpytac: czy kefir mozna zrobic na mleku bez laktozy?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy