CHŁODNIK Z SERKIEM KOZIM

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
4,370
1,776
113
CHŁODNIKA CZAS ZACZĄC

Lato na Litwie jest różne. O tyle różne, że przychodzi, kiedy chce, czasem płacze deszczem, czasem śmieje się w słońcu - kapryśne, zmienne, może dlatego tak na niego czekamy?

Zimna zupa

Ale jakby to lato się nie zachowywało, pewne jest jedno – czas na chłodnik wstąpił w swoje prawa i gdy temperatura powietrza stale rośnie, łyżka zimnej zupy właśnie jest pożywieniem marzeń. Kto i kiedy wynalazł, że zupa może być zimna, nie wiadomo. Wiadomo tylko, że budowniczowie piramid egipskich jedli chleb nasączony mieszanką wody i piwa. O zupach zimnych i gorących wspominali w swoich dziełach Arystofanes, Rabelais i Cervantes – najczęstszą średniowieczną zupą zimną były kawałki chleba zamoczone w kwasie, piwie lub wywarze jarzynowym. Zupy znalazły również odzwierciedlenie w obrazach, od Pietera Bruegla Starszego po puszkę zupy pomidorowej, która stała się arcydziełem sztuki XX wieku. Oczywiście za tę puszkę możemy podziękować Andy'emu Warholowi. Zimne zupy w swoim arsenale kulinarnym mają prawie wszystkie narody. Najróżniejsze gazpacha - od hiszpańskich do meksykańskich od ogórkowych, pomidorowych do awokadowych, ajo bianco, salmorejo, tarrator, węgierska zupa wiśniowa, francuska Vichyssoise i wiele innych stają się przebojami na lato. A prawdziwą perełką, tyle ze koloru neonowo różowego jest chłodnik.

Tajne ingredienty

Chyba nie ma domu na Wileńszczyźnie, zresztą, na całej Litwie, gdzie nie gotowałoby się chłodnika. I, jak to z tymi włoskimi nonnami, co najlepiej wiedzą, jak ugotować najsmaczniejsze risotto, pastę lub lasagne, to i chłodnik w każdym domu jest najsmaczniejszy – bo mama, babcia, ciocia lub ja wiemy najlepiej, co jest najsmaczniejsze dla naszej rodziny. Nie trzeba i wspominać, ze nie tylko najlepszy, ale ze i to jest danie, które w każdym domu gotuje się inaczej – wiele kopii złamano z powodu buraczków – mają być marynowane czy gotowane? A może surowe czy nawet liofilizowane? Dodawać jajko, rzodkiewkę czy nie? Robić na kefirze czy na wodzie z kwaśną smietaną? A może mleko zsiadłe lub jogurt? Chlodnik ma być tłusty czy nie, a może wegański? Ziemniaki wkładamy do zupy czy podajemy oddzielne? Ziemniaki gotowane czy odsmażane…. A może pieczone lub utłuczone ze słoninką i cebulką? Uwierzcie, tych alternatyw może być jeszcze mnóstwo, nie zważając na to, ze to maloingredientowa zupa. Wszystko sprawdzić da się tylko metodą prób, błędów i zwycięstw. Więc do dzieła!


Kilka uwag wstępnych
  • Produkty do chłodnika muszą być bardzo zimne, więc trzymaj je w lodowce.
  • Podawać chłodnik można w talerzu, ustawionym na innym talerzu z lodem lub dodać lód do zupy.
  • By zupa była bardziej aromatyczna, rozetrzyj połowę koperku z solą. Resztę dodaj posiekany. A może dodasz drobno posiekaną miętę lub melisę?
  • Smak chłodnika można uszlachetnić dodając kilka malin lub wiśni.
  • Kefir możesz ubić z 50-100 g świeżego koziego twarożku lub fety czy bryndzy. A także zupę można posypać twarogiem.
  • Amatorom jedzenia pikantnego polecam dodanie chrzanu, musztardy czy ogórka marynowanego, nie tylko świeżego.
  • Buraczki mogą być nie tylko gotowane, ale i pieczone w piekarniku. A może spróbuj buraczków kiszonych?
  • Smak chłodnika zależy również i od tego, czy ingredienty (buraczki, ogórki, jajka) były starte na tarce czy pokrojone nożem. Wielkość kawałków też ma znaczenie.
  • Przed podaniem skosztuj – jeśli trzeba, dosmacz sokiem cytrynowym, szczyptą soli czy cukru.
Chłodnik z serkiem kozim

1 l kefiru
50 g miękkiego koziego twarożku
Łyżka maliny liofilizowanej lub garść świeżej
Szczypta soli
2 średnie lub mniejsze pieczone buraczki
Pęczek młodego koperku
Malutki pęczek szczypiorku
Kilka listków mięty
2 gotowane jajka
2 średnie ogórki
6-7 rzodkiewek (opcjonalnie)

Garść lodu koktajlowego

Ziemniaki do podania

  • Do naczynia malaksera włóż lód, miętę, jeśli używasz, to maliny liofilizowane, twarożek kozi i wlej kefir. Dodaj szczyptę soli. Wszystko ubij.
  • Ogórki i buraczki pokrój w cienkie słupki. Jeśli używasz rzodkiewki, pokrój je też w cienkie paseczki.
  • Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
  • Jajka ugotuj.
  • Ugotuj ziemniaki, pokrój w plasterki i obsmaż.
  • Wymieszaj ogórki, buraczki, zieleninę i kefir z twarożkiem i malinami liofilizowanymi lub rozgniecionymi świeżymi). Podawaj z polówką jajka i obsmażanymi ziemniakami.

20230604_101443.jpg

Magazyn Wileński, 2023 r.
 
Ostatnia edycja:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy