chłodnik

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
1 smietana 18 %
1 burak
1 ogórek surowy
sól
pieprz
koperek
1 rzodkiewka do ozdoby

Buraka ugotować i zetrzec na tarce, ogórka również zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze śmietaną i koperkiem, odrobina soli i pieprzu do smaku. Odstawić na 2-3 godziny, żeby smaki się "przegryzły". Udekorować ćwiartkami rzodkiewki.

Smacznego :smacznego:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
śmietane chyba możne zastapić jogurtem naturalnym, prawda??
icon_smile.gif

trzykrotka

Member
Mar 21, 2006
37
0
0
nie jestem autorką przepisu, ale moje doświadczenie udowadnia, że zastępowanie śmietany jogurtem wcale nie powoduje pogorszenia smaku
icon_smile.gif
oczywiście, jobi ma rację, będzie smakować inaczej, ale na pewno nie gorzej
icon_smile.gif
jeśli zależy Ci na 'śmietanowatości' wypróbuj jogurt kremowy zotta ;)
powodzeni - i smacznego

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
wole troszke inny smak ale znacznie mniej kalorii :mrgreen: ten jogurt zotta znam i uwielbiam więc na pewno go użyję dziękuję za pomoc :bussi:

trzykrotka

Member
Mar 21, 2006
37
0
0
nie za ma co, jak mawiała moja koleżanka :lol:
ja mam często podobne dylematy, co Ty i jestem zdania, że, jeśli trzeba, to można zaoszczędzić w różnych potrawach całe mnóstwo kalorii bez uszczerbku dla smaku 8)

Adria

Member
Gru 2, 2005
1,641
0
0
ciekawy przepis, ale jednak wolę zrobić na zsiadłym mleku ;)

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
Ja nie usuwałam nasionek.

A mój chłodnik stałw lodówce przez 6 godzin zeby się "przegryzł" i nic mu to nie zaszkodziło, więc podejrzewam, że nocke też przetrzyma
icon_smile.gif

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
przetrzymal, przetrzymal, a teraz jest juz w brzuszku

mniam, mniam, mniam, pychotka byla

zrobilam z jogurtem wymieszanym ze smietana 32%, bo u nas smietany 18% niet

w lodowce jeszcze sie czaja dwa ugotowane buraki, wiec napewno bedzie powtorka z rozrywki

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
:freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu: :freu:
freu.gif
:freu:
freu.gif
freu.gif
freu.gif
freu.gif
freu.gif
freu.gif
freu.gif
freu.gif
freu.gif
freu.gif
freu.gif
freu.gif
freu.gif
freu.gif
freu.gif

Jestes pierwsza, która wypróbowała którys z moich nielicznych przepisów i go pochwaliła. Ide do watku o tym co sie dzis zdarzyło miłego
icon_smile.gif

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Bajeczko - toż to prawie identyczny przepis na mój chłodnik, tylko ja zamiast śmietany daję całe opakowanie jogurtu (wychodzi zupka na 2 osoby) oraz wyciskam ząbek czosnku.
Ostatnio na tapecie byla wersja uproszczona - czyli chłodnik bez buraczków i rzodkiewki. I szczerze polecam tą wersję, jest szybka do wykonania i co najwazniejsze przepyszna
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alwisia

Member
Lip 24, 2006
49
0
0
Ja robię jako zupę "nic"jako chłodnik.Ubijam białka, osobno żółtka ucieram z cukrem, mleko 0.5 procentowe gotuję. Na gotujące mleko kładę łyżką białka i zaparzam po obu stronach.Wyjmuję piankę na talerz. Do przestudzonego mleka dodaję żótka i wymieszam.Mleko schłdzam, wlewam do wysokich szklanek na wierzch kładę piankę - można posypać ją cynamonem lub utartą czekoladą. Można podać jako zupę na talerzu, ale wtedy podajemy ciepłą.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy