- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Przepis z ksiazki "Nigella Christmas". Proporcje zmienilam gdyz Nigella proponuje te potrawe dla 12 osob az
Skladniki;
200g kielbasy chorizo
0.7 kg wolowiny
1 cebula
3 zabki czosnku
1/2 papyczki chilli
1 nasiono kardamonu (zmielone)
lyzeczka kminku
1/2 lyzeczki mielonej kolendry
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
1/2 lyzeczki suszonego chilli
1 lyzka przecieru pomidorowego
1 puszka (400g) czerwonej fasoli, osaczonej z zalewy
1 puszka miazgi pomidorowej
20g pokruszonej czekolady
Posiekac cebule, czosnek, chilli i zeszklic w naczyniu zaroodpornym na lyzce oleju. Dodac kardamon, kminek, kolendre i cynamon, zamieszac. Chorizo pokroic w cienkie plasterki a wolowine w kostke i wrzucic do naczynia. Dusic do czasu az mieso bedzie brazowe. Przecier pomidorowy, keczup, fasolke i pomidory wymieszac, dolac wode i przelac do miesa. Gdy sie zagotuje posypac wiorkami czekoady, zamieszac. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 150C i zapiekac pod przykryciem ok 2.5 godziny.

Skladniki;
200g kielbasy chorizo
0.7 kg wolowiny
1 cebula
3 zabki czosnku
1/2 papyczki chilli
1 nasiono kardamonu (zmielone)
lyzeczka kminku
1/2 lyzeczki mielonej kolendry
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
1/2 lyzeczki suszonego chilli
1 lyzka przecieru pomidorowego
1 puszka (400g) czerwonej fasoli, osaczonej z zalewy
1 puszka miazgi pomidorowej
20g pokruszonej czekolady
Posiekac cebule, czosnek, chilli i zeszklic w naczyniu zaroodpornym na lyzce oleju. Dodac kardamon, kminek, kolendre i cynamon, zamieszac. Chorizo pokroic w cienkie plasterki a wolowine w kostke i wrzucic do naczynia. Dusic do czasu az mieso bedzie brazowe. Przecier pomidorowy, keczup, fasolke i pomidory wymieszac, dolac wode i przelac do miesa. Gdy sie zagotuje posypac wiorkami czekoady, zamieszac. Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 150C i zapiekac pod przykryciem ok 2.5 godziny.
Ostatnią edycję dokonał moderator: