już sama nie pamiętam skąd mam ten przepis
ale jestem maniaczką czekoladowych ciast więc robię wszystkie po kolei
jako bazę używam ciasta kruchego (nie podaję przepisu bo każdy ma pewnie swój ulubiony
MASA ORZECHOWA:
-1 szklanka masła orzechowego
-1/3 szklanki cukru pudru
wkładamy masło orzechowe do mikrofalówki i podgrzewamy by utworzyło miękką masę, dodajemy cukier puder i mieszamy (można mikserem). Wykładamy na kruche ciasto
MASA CZEKOLADOWA:
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
2 białka
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy (ok. 2 łyżek)
tabliczka czekolady
Mieszamy razem cukier, mąkę i sól. W drugim naczyniu białka i mleko i dodajemy do suchych składników. Podgrzewamy w mikrofalówce aż zacznie wrzeć. Wyjmujemy i mieszamy, dodając masło i wanilię. Dodajemy połamaną i rozpuszczoną czekoladę i mieszamy aż wszystko się ładnie połączy. Wylewamy na masę orzechową i wkładamy do lodówki na conajmniej 3h a najlepiej na całą noc.
Można udekorować bitą śmietaną , syropem czekoladową lub orzeszkami



MASA ORZECHOWA:
-1 szklanka masła orzechowego
-1/3 szklanki cukru pudru
wkładamy masło orzechowe do mikrofalówki i podgrzewamy by utworzyło miękką masę, dodajemy cukier puder i mieszamy (można mikserem). Wykładamy na kruche ciasto
MASA CZEKOLADOWA:
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
2 białka
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy (ok. 2 łyżek)
tabliczka czekolady
Mieszamy razem cukier, mąkę i sól. W drugim naczyniu białka i mleko i dodajemy do suchych składników. Podgrzewamy w mikrofalówce aż zacznie wrzeć. Wyjmujemy i mieszamy, dodając masło i wanilię. Dodajemy połamaną i rozpuszczoną czekoladę i mieszamy aż wszystko się ładnie połączy. Wylewamy na masę orzechową i wkładamy do lodówki na conajmniej 3h a najlepiej na całą noc.
Można udekorować bitą śmietaną , syropem czekoladową lub orzeszkami

