Chocolate Salami

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,435
3
38

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Sinistra @ 31 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=442356To jakiś lokalny przysmak? Kto go wytwarza?
Czy lokalny to nie wiem. Kupuję je zawsze w jednej cukierni w Rzeszowie. Być może korzystają nawet z podobnego przepisu. Wiem natomist - po wielu próbach - że z pewnością nie są to kasztany zrobione z samych herbatników, masła, kakao - czyli takich, na które przepisów jest mnóstwo w internecie.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
villanelle @ 1 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=442837Czy lokalny to nie wiem. Kupuję je zawsze w jednej cukierni w Rzeszowie. Być może korzystają nawet z podobnego przepisu. Wiem natomist - po wielu próbach - że z pewnością nie są to kasztany zrobione z samych herbatników, masła, kakao - czyli takich, na które przepisów jest mnóstwo w internecie.
Czyli sa bardziej w rodzaju chocolate salami na ktory podalam przepis plus wiecej bakalii...
A dla porownania, gdy uda Ci sie je nastepnym razem kupic...moze moglabys zrobic zdjecie i tu wstawic...
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
tatter @ 1 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=442850A dla porownania, gdy uda Ci sie je nastepnym razem kupic...moze moglabys zrobic zdjecie i tu wstawic...
icon_smile.gif
Jak tylko je kupię zrobię zdjęcie! Na razie kończy mi się sesja i nie zapowiada się, żebym z tamte okolice zaglądała.

A dzisiaj, najpóźniej jutro, zrobię wersję z tego przepisu i opowiem, co powiedział mój "kasztanowy" żarłok
icon_wink.gif

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
I oto zdjęcia dawno zjedzonych, ale bardzo dobrych po 2 dniach kasztanach z wersji chocolate salami
icon_mrgreen.gif

Następnym razem drobno zmielę wszystkie herbatniki i prawie wszystkie migdały. Były baardzo dobre
daumen.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,012
0
0
Salame de chocolate to popularny portugalski smakolyk - zadna przyzwoita cukiernia sie bez niego nie obejdzie. Dlatego tez zdecydowalam sie na jego wykonanie na prezent dla portugalskich znajomych, a takze na dzisiejsze przyjecie karnawalowe w przedszkolu. Kazdy z rodzicow przynosi cos na wspolny stol - wrazenia po degustacji podam jutro. Ja co prawda dwukrotnie wyskrobywalam miske przy robieniu, ale to nie to samo
icon_wink.gif
.
Oczywiscie dla dzieci zastapilam alkohol woda.
Dodam, ze przeszukalam portugalskie przepisy na ten deser i zadne nie mialo w skladzie migdalow, a szkoda, bo caly urok wlasnie w nich!

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,012
0
0
Dodam tylko, ze salami przeszlo "probe ogniowa" w przedszkolu. Ladnie sie kroilo, ciekawie bylo widac kawaleczki herbatnikow, w smaku pyszne i bardzo kremowe, znajomy pytal, czy ma orzeszki ziemne
icon_wink.gif
. Dziekuje za przepis.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0
Bardzo prosze i ...niezmiernie sie ciesze!

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,012
0
0
Dopiero teraz mam zdjecia z zabawy w przedszkolu..i salami. Wstawiam, moze kogos zacheci do tego pysznego deseru...

Załączniki

• salame.jpg
    salame.jpg
    40.1 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,249
6
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy