- Sie 15, 2009
- 4,507
- 0
- 0
Chola tikki - kotlety z ciecierzycy
Skladniki
szklanka przegotowanej ciecierzycy
3 średnie ziemniaki
1 łyżka starty imbir
1 łyżka posiekanej kolendry
2 posiekane zielone chili z nasionami
1 / 2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soku z cytryny
Olej do smażenia
Do dekoracji:
1 / 4 szklanki jogurtu naturalnego
Sposób:
Ziemniaki ugotować. Pozostawić do ostudzenia.
Odlać wodę z ciecierzycy,odsuszyc na ręczniku kuchennym. Rozgnieść widelcem, wymieszać z rozgniecionymi ziemniakami. Posolić, popieprzyć do smaku.
Nasmarować dlonie olejem i formować kotlety ( powinno wyjść ok 8 kotletów)
Rozgrzać olej w płaskim rondlu (do bardzo wysokiej temperatury)
Smażyć z obu stron na zloty kolor.
Tikki Podawać na gorąco polane jogurtem naturalnym ,lub ketchupem.Tikki można przechowywać w lodówce do 3 dni

Skladniki
szklanka przegotowanej ciecierzycy
3 średnie ziemniaki
1 łyżka starty imbir
1 łyżka posiekanej kolendry
2 posiekane zielone chili z nasionami
1 / 2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soku z cytryny
Olej do smażenia
Do dekoracji:
1 / 4 szklanki jogurtu naturalnego
Sposób:
Ziemniaki ugotować. Pozostawić do ostudzenia.
Odlać wodę z ciecierzycy,odsuszyc na ręczniku kuchennym. Rozgnieść widelcem, wymieszać z rozgniecionymi ziemniakami. Posolić, popieprzyć do smaku.
Nasmarować dlonie olejem i formować kotlety ( powinno wyjść ok 8 kotletów)
Rozgrzać olej w płaskim rondlu (do bardzo wysokiej temperatury)
Smażyć z obu stron na zloty kolor.
Tikki Podawać na gorąco polane jogurtem naturalnym ,lub ketchupem.Tikki można przechowywać w lodówce do 3 dni
