- Kwi 9, 2009
- 115
- 0
- 0
Przepis pochodzi z moje ulubionej książki "Szczypta smaku... Indie", P. Wickramasinghe i C. S. Rajah.
Składniki na 4 porcje:
225 g ciecierzycy
2 łyżki oleju do smażenia
1/2 cebuli, drobno posiekanej
1 łyżeczka kolendry, mielonej
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
1/4 kurkumy, mielonej
1 łyżeczka garam masala
2 cm startego korzenia imbiru
2 czerwone papryczki chilli, starte
200 g pomidorów z puszki
Ciecierzycę moczyć w 2 litrach wody przez całą noc. Osączyć. Włożyć do dużego rondla, zalać 2 litrami świeżej wody i doprowadzić do wrzenia, zszumować. Gotować na małym ogniu ok. 1-1 1/2 godziny, aż będzie miękka (później już nie zmięknie w potrawie). Osączyć, płyn zachować. Oddzielić pół szklanki ciecierzycy i dokładnie rozgnieść widelcem.
Rozgrzać olej w rondlu. Usmażyć cebulę do zrumienienia. Dodać kolendrę, kmin, kurkumę oraz garam masala i smażyć 1 minutę. Dodać imbir, chilli, pomidory i sól do smaku, wymieszać. Na koniec dodać ciecierzycę, trochę zachowanego płynu i rozgniecioną masę. Gotować bez przykrycia przez 5 minut. Jeżeli będzie za gęste można dodać jeszcze płynu.
Podajemy z ryżem lub pieczywem. Pychota!
Poniżej ciecierzyca (jak widać bardzo przyrasta)
Oraz danie. W tle chleb z czarnuszką.

Składniki na 4 porcje:
225 g ciecierzycy
2 łyżki oleju do smażenia
1/2 cebuli, drobno posiekanej
1 łyżeczka kolendry, mielonej
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
1/4 kurkumy, mielonej
1 łyżeczka garam masala
2 cm startego korzenia imbiru
2 czerwone papryczki chilli, starte
200 g pomidorów z puszki
Ciecierzycę moczyć w 2 litrach wody przez całą noc. Osączyć. Włożyć do dużego rondla, zalać 2 litrami świeżej wody i doprowadzić do wrzenia, zszumować. Gotować na małym ogniu ok. 1-1 1/2 godziny, aż będzie miękka (później już nie zmięknie w potrawie). Osączyć, płyn zachować. Oddzielić pół szklanki ciecierzycy i dokładnie rozgnieść widelcem.
Rozgrzać olej w rondlu. Usmażyć cebulę do zrumienienia. Dodać kolendrę, kmin, kurkumę oraz garam masala i smażyć 1 minutę. Dodać imbir, chilli, pomidory i sól do smaku, wymieszać. Na koniec dodać ciecierzycę, trochę zachowanego płynu i rozgniecioną masę. Gotować bez przykrycia przez 5 minut. Jeżeli będzie za gęste można dodać jeszcze płynu.
Podajemy z ryżem lub pieczywem. Pychota!

Poniżej ciecierzyca (jak widać bardzo przyrasta)

Oraz danie. W tle chleb z czarnuszką.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: