- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,344
- 113
Chowder z łososia i kukurydzy
Proporcje i dobór składników moje, na podstawie "Kuchni żydowskiej" C. Hyman
Składniki:
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 cebula
1 por (biała część)
2 czerwone papryki (u mnie wcześniej upieczone, pozbawione skóry i zamrożone)
5 niewielkich ziemniaków
ok. 1 l bulionu warzywnego
ok. 300 ml mleka 3,2%
200 ml śmietanki 30%
ok. 350 -400g filetów z łososia bez skóry
ok. 1/2 -3/4 puszki słodkiej kukurydzy
sól, pieprz, posiekany koperek do smaku
sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Na oleju z masłem zeszklić posiekaną cebule i pora. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, bulion, sól i pieprz.
Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać mleko, odcedzoną i wypłukaną kukurydzę, pokrojoną paprykę oraz pokrojonego w kostkę łososia.
Gotować jeszcze ok. 10 minut. Dodać śmietankę, koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Bardzo smaczna, sycąca zupa.
W oryginalnym przepisie występował jeszcze seler naciowy, natka pietruszki i łyżka mąki. Mnie bardziej pasował tu koperek i trochę soku z cytryny. Mąki nie dodawałam; zupa wyszła IMO wystaczająco zawiesista.
Proporcje i dobór składników moje, na podstawie "Kuchni żydowskiej" C. Hyman
Składniki:
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 cebula
1 por (biała część)
2 czerwone papryki (u mnie wcześniej upieczone, pozbawione skóry i zamrożone)
5 niewielkich ziemniaków
ok. 1 l bulionu warzywnego
ok. 300 ml mleka 3,2%
200 ml śmietanki 30%
ok. 350 -400g filetów z łososia bez skóry
ok. 1/2 -3/4 puszki słodkiej kukurydzy
sól, pieprz, posiekany koperek do smaku
sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Na oleju z masłem zeszklić posiekaną cebule i pora. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, bulion, sól i pieprz.
Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać mleko, odcedzoną i wypłukaną kukurydzę, pokrojoną paprykę oraz pokrojonego w kostkę łososia.
Gotować jeszcze ok. 10 minut. Dodać śmietankę, koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Bardzo smaczna, sycąca zupa.
W oryginalnym przepisie występował jeszcze seler naciowy, natka pietruszki i łyżka mąki. Mnie bardziej pasował tu koperek i trochę soku z cytryny. Mąki nie dodawałam; zupa wyszła IMO wystaczająco zawiesista.
Ostatnią edycję dokonał moderator: