Chrupiące brukselki w glazurze z syropu klonowego

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
14,072
9,636
113
Chrupiące brukselki w glazurze z syropu klonowego.

Przepis stąd: https://www.facebook.com/share/1FKWVdesXg/ Polecam przepisy tej autorki, ma ciekawe dania do przygotowania w airfryerze oraz multicookerze Instant Pot.

Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer (autorka przepisu użyła Instant Pot Vortex 5.6 l, ja mam frytkownicę Ninja, więc piekłam w 180⁰C).

Składniki :
1/2 kg brukselki, oczyszczonej i przekrojonej na pół
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki soli lub według potrzeb
Glazura :
3 łyżki niesolonego masła, roztopionego
1/2 łyżeczki papryki chipotle lub chili, mielone
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżki miodu

Przygotowanie :
Odetnij końcówki brukselki. przekrój je na pół. W przypadku większych pokrój je na ćwiartki.
W dużej misce wymieszaj brukselkę z oliwą z oliwek, czosnkiem i solą. wymieszaj wszystko, aż będzie brukselka równomiernie pokryta przyprawami i oliwą.
Włóż doprawione brukselki do koszyka frytkownicy beztłuszczowej.
Piecz w temperaturze 175C przez 10 - 15 minut, aż brukselki będą przyrumienione i chrupiące .
W połowie czasu pieczenia otwórz urządzenie i wstrząśnie koszem, dzięki temu brukselki będą równomiernie upieczone.
W międzyczasie :
W małym rondelku wymieszaj roztopione masło, chili w proszku, wędzoną paprykę, sól, paprykę, miód i syrop klonowy. Postaw rondelek na średnim ogniu, zagotuje ciągle mieszając.
Wyjmij brukselkę z frytkownicy i przełóż ją do miski, wymieszaj z sosem.
Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Wskazówka :
Po przycięciu i pokrojeniu brukselki na połówki lub ćwiartki możesz namoczyć ją w zimnej wodzie przez około 15 minut. Pomaga to dokładnie ją oczyścić, a także może poprawić jej konsystencję po ugotowaniu.
Smacznego !!

• Dzięki
Reakcje: yrsa i Joanna

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy