-20 dag masła lub margaryny
-18 dag cukru
-cukier waniliowy
-jajko
-5 dag mielonych orzechów włoskich
-5 dag mielonych migdałów
-20 dag mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-15 dag płatków owsianych
Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszysta masę. Ucierając wbijamy jajko. Masę mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką oraz orzechami i migdałami. Dosypujemy płatki owsiane. Całość wyrabiamy mikserem po czym wkładamy do lodówki na 30 minut.
Z ciasta formujemy kulki, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lekko spłaszczamy i układamy na wierzchu ciastek połówki orzechów włoskich.
Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Przepis pochodzi ze stronki WŻ (z moich przepisów), gdzie mam założone konto.
-18 dag cukru
-cukier waniliowy
-jajko
-5 dag mielonych orzechów włoskich
-5 dag mielonych migdałów
-20 dag mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-15 dag płatków owsianych
Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszysta masę. Ucierając wbijamy jajko. Masę mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką oraz orzechami i migdałami. Dosypujemy płatki owsiane. Całość wyrabiamy mikserem po czym wkładamy do lodówki na 30 minut.
Z ciasta formujemy kulki, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lekko spłaszczamy i układamy na wierzchu ciastek połówki orzechów włoskich.
Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.


Przepis pochodzi ze stronki WŻ (z moich przepisów), gdzie mam założone konto.