Chrupiące podudzia kurczęce

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Kurczęce podudzia czy udka zawsze będą chrupiące jeśli wstawimy je do zimnego piekarnika.
U mnie przetestowane i zawsze się sprawdza
daumen.gif


Kurczak_zio_a_czosnek.jpg

Pieczony kurczak z majerankiem
2 porcje
* 5-6 podudzi z kurczaka lub 2 ćwiartki
* 1 łyżeczka papryki w proszku (słodka i ostra - proporcje wg uznania)
* szczypta chili
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* 2 łyżeczki suszonej bazylii
* łyżeczka przyprawy curry
* 2 rozgniecione ząbki czosnku

Mięso umyć, natrzeć przyprawami, solą i pieprzem. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ziemniaki
* 5-6 średniej wielkości ziemniaków
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
* szczypta kminku
* 1 łyżka majeranku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo
* łyżeczka oliwy do wysmarowania naczynia
* 2 łyżki majeranku do posypania
* 6 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
* 1 duża cebula, pokrojona w talarki

Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć, pokroić w ósemki, wymieszać w misce z oliwą. Dodać przyprawy bez czosnku i cebuli, dokładnie wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, włożyć kurczaka i ziemniaki. Posypać majerankiem, obłożyć ząbkami czosnku.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni, obłożyć cebulą i dopiec jeszcze 15-20 minut.
Cebula powinna być lekko podpieczona, ale chrupiąca.
 

Załączniki

  • Kurczak_zio_a_czosnek.jpg
    Kurczak_zio_a_czosnek.jpg
    399.1 KB · Wyświetleń: 1

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ponieważ interesuje mnie w kurczaku tylko dolna jego część, przepis jak najbardziej dla mnie. Brzmi smakowicie. Jak tylko uporam się z tym, co już zrobiłam, zabieram się za te udka. Cieszę się już na taki kompletny obiad.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
seniorka @ 13 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=891427Ponieważ interesuje mnie w kurczaku tylko dolna jego część, przepis jak najbardziej dla mnie. Brzmi smakowicie. Jak tylko uporam się z tym, co już zrobiłam, zabieram się za te udka. Cieszę się już na taki kompletny obiad.
Seniorko, zrób nie pożałujesz
icon_smile.gif


Ten sposób ma jeszcze jedną zaletę: brudzi się tylko jedno naczynie do zapiekania.
daumen.gif
Da mnie to ogromny plus
icon_smile.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam z połowy porcji, ściśle trzymając się przepisu. Zamieniłam tylko bazylię suszoną na tak samo drobno posiekaną, ale mrożoną, którą kupiłam w delikatesach Alma i chciałam wypróbować. Nie zdominowała smaku, wszystko wyszło pyszne i obiad był nadzwyczaj udany. Naczynie mam takie dwuosobowe do pieczenia, więc z ziemniakami wszystko lużno się zmieściło. Smakowo doskonałe, przyprawy w moim guście. Jednym słowem - pyszności. Na pewno powtórzę.
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Również się skusiłam,dałam świeżą bazylię a reszta jak w przepisie.Bardzo nam smakowało i będą powtórki.
.agatka.-co z tłuszczem? Miałam go dość dużo i w trakcie pieczenia część odlałam.

 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Seniorko, ogromnie się cieszę, że danie przypadło Ci do gustu.
Ja ziemniaki pieczone robię już w zasadzie tylko w ten sposób. Bo choć sama raczej ich nie jadam, to L. takie właśnie uwielbia!



Janko, gdyby wytworzył się tłuszcz to też odlałabym go żeby ziemniaki się nie dusiły tylko piekły.
Tyle, że u mnie nie wytapia się tłuszcz.
gruebel_2.gif

Do ziemniaków daję 2 łyżki oliwy, a kurczaka wcale nie natłuszczam, więc tłuszczu nie ma właściwie w ogóle.



Tym niemniej cieszę się, że kurczak w ten sposób przyrządzony Wam smakuje
icon_smile.gif

 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
.agatka. @ 13 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=891410Pieczony kurczak z majerankiem
2 porcje
* 5-6 podudzi z kurczaka lub 2 ćwiartki
* 1 łyżeczka papryki w proszku (słodka i ostra - proporcje wg uznania)
* szczypta chili
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* 2 łyżeczki suszonej bazylii
* łyżeczka przyprawy curry
* 2 rozgniecione ząbki czosnku
A gdzie rzeczony majeranek?
Planuję na obiad, ale poczułam się nieco zagubiona.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A jak
icon_mrgreen.gif
Agatce się pewnie takiej długiej nazyw pisać nie chciało
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No i zguba się znalazła
icon_mrgreen.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam dzisiaj na obiad, bo miałam gościa. Smakowało doskonale. Proste i wyborne danie. W jednym naczyniu mam wszystko i wygląda bardzo efektownie. Dzięki za przepis.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy