Churros

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Widzialam dzisiaj w piekarni walentynkowa wersje churros: ogromne serce przebite strzala, wielkosci mn.wiecej 18-20 cm. Pokryte wzdluz kremem typu crema pasticcera / nigdy nie wiem jaka nazwe polska mu przypisac / i czekolada.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Właśnie je zrobiłam, dokładnie wg. przepisu podanego przez Ines.
Są po prostu przepyszne, zwłaszcza z cynamonowym cukrem pudrem.
mniam.gif


Dziękuję Inas , Cince i Linn, na stałe wchodzą do moich przepisów.
anbetung.gif

Z porcji ciasta wyszła cala góra churros, patera, na której je widzicie ma 33cm
icon_mrgreen.gif


Zdj_cie_19_.jpg


wink.gif
 

Załączniki

  • Zdj_cie_19_.jpg
    Zdj_cie_19_.jpg
    11.4 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Mała_Mi, czym wyciskalas, rekawem?
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Nie, Akulko, rękawa nie posiadam. (Miałam kiedyś, ale nie odpowiadał mi.)

Wyciskałam taką oto lukrownicą do tortów, założyłam jej końcówkę - gwiazdkę. Dobrze się w tej roli sprawdza.
icon_razz.gif

Dodam, ze one robią się naprawdę błyskawicznie, jak się już olej dobrze nagrzeje, i rosną ok. 3-krotnie.
mniam.gif


Zdj_cie_25_.jpg
 

Załączniki

  • Zdj_cie_25_.jpg
    Zdj_cie_25_.jpg
    3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Mala_Mi, ciesze sie wyprobowalas przepis i ze ladnie rosna, nastepnym razem jak bede przy jakiejs churrerii to podpatrze czym oni tam wyciskaja.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Mała_Mi @ 15 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=449942Nie, Akulko, rękawa nie posiadam. (Miałam kiedyś, ale nie odpowiadał mi.)

Wyciskałam taką oto lukrownicą do tortów, założyłam jej końcówkę - gwiazdkę. Dobrze się w tej roli sprawdza.
icon_razz.gif

Dodam, ze one robią się naprawdę błyskawicznie, jak się już olej dobrze nagrzeje, i rosną ok. 3-krotnie.
Dzięki Mała Mi
bussi.gif
Myslałam właśnie nad taka lukrownicą, ale myslałam, ze to będzie za małe - a chciałabym uzyskac właśnie takie karbowane brzegi, a nie 'kiełbasę'
icon_mrgreen.gif



'Inęs koniecznie poszpieguj
daumen.gif
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
zamierzam je zrobić, ale najpierw muszę się pozbyć wszystkich z domu na cały dzień
icon_rolleyes.gif
bo będą marudzić że śmierdzi
dump.gif

już się nie mogę doczekać
fiesgrins.gif

a jak je smażyć?? na głębokiej patelni, w garnku
gruebel_2.gif
dużo tego tłuszczu być musi
gruebel_2.gif
i jaki: oliwa, olej, masło
gruebel_2.gif
bo ja mam marne doświadczenie ze smażeniem
icon_redface.gif
 

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Rany, jakie fajne cuś!
icon_smile.gif
Do kolejki czekających na zrobienie przysmaków!
icon_smile.gif



PS. Podoba mi się tym bardziej, że jak wyjezdzam nad morze, to nie mam tam piekarnika, a czasem ma się ochotę na coś słodkiego, ale nie kupnego
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Oj no nie wiem - chyba lepiej by swobodnie mogły pływać więc moim zdaniem 1 cm tłuszczu to zbyt mało - jakieś 5 cm miałam i wcale nie było go za dużo.
Smażyłam na oleju, można dać olej ze smalcem pół na pół.
 

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
CYTATUrszullo, a gdzie zdjęcia? baa.gif
Ja uwielbiam twoje zdjęcia!
bussi.gif

moja droga, aparata dorwę to i zrobię zdjęcia.
specjalnie dla ciebie to wręcz reportaż sporządzę
icon_mrgreen.gif

(i musi być sprzyjająca okazja ku temu, czyli mężu out ponieważ nie chcę, żeby mnie przyłapał jak jedną ręką wyciskam churroski a drugą cykam foty - jusz mje raz przyłapał jak usypywałam dekoracyjną pryzmę z mąki i wciepywałam do niej z gracją jajca - jego mina wyraziła jedno - głębokie zwątpienie
icon_eek.gif
)
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

solitude

Member
Wrz 25, 2007
7
0
0
Wiatm:)
Jestem tutaj zupełnie nowa i w życiu nie piekłam ani nie gotowałam nic! Potrafię zrobić jedno jedyne ciasto, które w smaku jest pyszne, ale to ciasto wszystkim wychodzi, więc nie ma się co chwalić
icon_razz.gif
postanowiłam spróbować upichcić coś jeszcze no i dzisiaj zrobiłam churros. Nie wiem czy wyszły takie jakie powinny. Są mało kruche
icon_sad.gif
ale reszta jest ok. Polałam lukrem cytrynowym i troszeczkę posypałam cukrem pudrem. W smaku przypominają faworki.
A to moje churros
icon_smile.gif

nowy1aj3.jpg

nowy2vt3.jpg
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Witamy na forum solitude
icon_smile.gif

Twoje churros są śliczne i napewno się udały
mniam.gif
one nie wychodzą bardzo chrupkie - skórkę tylko mają bardziej chrupiącą - środek mięciutki.
Bardzo apetyczne zdjęcia
icon_smile.gif