- Lis 28, 2005
- 33,926
- 6,344
- 113
Chutney brzoskwiniowo - ananasowy
Źródło przepisu - "Wyśmienite przetwory w słojach, wekach, butelkach" KDC
Składniki:
300 g brzoskwiń
400 g ananasa* ( ważonych po oczyszczeniu)
2 łyżki wiórków kokosowych
200 ml octu z białego wina
50 ml soku pomarańczowego
250 g cukru żelującego
2 łyżeczki curry w proszku
sól, grubo zmielony pieprz, papryka w proszku - do smaku
Wykonanie:
Brzoskwinie i ananasa pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut często mieszając.
Przekładać natychmiast do wyparzonych słoików, nakładając po brzegi, szczelnie zamknąć i studzić do góry dnem.
* u mnie dokładnie tyle wyszło z jednego owocu
Polecam wielbicielom słodkich pikantności.
Wyszły mi 3 słoiczki o pojemności 0,25 l.
Źródło przepisu - "Wyśmienite przetwory w słojach, wekach, butelkach" KDC
Składniki:
300 g brzoskwiń
400 g ananasa* ( ważonych po oczyszczeniu)
2 łyżki wiórków kokosowych
200 ml octu z białego wina
50 ml soku pomarańczowego
250 g cukru żelującego
2 łyżeczki curry w proszku
sól, grubo zmielony pieprz, papryka w proszku - do smaku
Wykonanie:
Brzoskwinie i ananasa pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut często mieszając.
Przekładać natychmiast do wyparzonych słoików, nakładając po brzegi, szczelnie zamknąć i studzić do góry dnem.
* u mnie dokładnie tyle wyszło z jednego owocu
Polecam wielbicielom słodkich pikantności.
Wyszły mi 3 słoiczki o pojemności 0,25 l.
Ostatnią edycję dokonał moderator: