Chutney jabłkowy

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Chutney jabłkowy

Na ok. 3 słoiki po 1/2 l

1,5 kg kwaskowatych jabłek
40 dag jasnych rodzynków
1 łyżeczka imbiru
1/4 l wytrawnego białego wina lub wody
sok z 1 cytryny
40 dag cukru pudru
1 szklanka białego octu winnego
1 łyżka kolendry

Rodzynki sparzyć na sicie, osączyć. Jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Wino, ocet i sok cytrynowy wlać do rondla. Włożyć jabłka. Dodać rodzynki, imbir, kolendrę, cukier i ocet. Mieszając, doprowadzić do lekkiego wrzenia. Gotować na małym ogniu około 2 godz., aż owoce nabiorą konsystencji przecieru. Gorący chutney wlać do wyparzonych słoików, zamknąć.