Chutney pomidorowy

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Chutney pomidorowy

80 dag dojrzałych pomidorów
3 strąki czerwonej papryki
4 średnie cebule
100 ml octu winnego
250 ml czerwonego wytrawnego wina
30 dag cukru
1,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
0,5 łyżeczki sproszkowanych goździków

Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Rozdrobnione warzywa zalać winem i octem. Gotować w otwarym naczyniu przez ok. 1 godz. Dodać cukier i pozostałe przyprawy. Dusić dalej przez ok 30 min. Gotowym sosem napełnić wyparzone uprzednio słoiki. Zakręcić.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,403
3,696
113
Bardzo dobry.
Robiłam z podwójnej porcji i dałam trochę mniej cukru.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: