- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Chutney z mango i jabłek
Doskonały dodatek do drobiu i mięs w ostrym sosie curry.
Źródło przepisu - Marguerite Patten "Przetwory z owoców i warzyw"
Składniki:
350 g cebuli - waga po obraniu
675 g niezbyt dojrzałego mango - waga po obraniu i usunięciu pestek
450 g kwaśnych jabłek - waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych
2 łyżeczki przypraw do marynat*
300 ml białego octu winnego
1 średnia pomarańcza
550 g cukru
sól, świeżo mielony czarny pieprz - do smaku ( opcjonalnie)
*chili, cynamon, gorczyca, goździki, imbir, kardamon, kasja, kolendra, kwiat muszkatołowy, liście laurowe, pieprz, pimento, ziele angielskie
Wykonanie:
Do rondla włożyć posiekaną cebulę , połowę pokrojonego miąższu mango, całość pokrojonych w kostkę jabłek, przyprawy zawiązane w gazę i zalać octem. Gotować na wolnym około 20 minut. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Dodać do pozostałego mango, wymieszać z resztą składników i gotować nie dłużej niż 5 minut.
Dodać cukier, mieszać, dopóki się nie rozpuści i gotować do konsystencji gęstego dżemu. Doprawić do smaku.
Wyjąć pakiecik z przyprawami. Studzić w rondlu około 8 minut, zamieszać. Przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 - 20 minut.
Moje uwagi:
Robiłam z octem jabłkowym.
Wyszło mi osiem malutkich słoiczków o pojemności ok. 150 ml.
Bardzo smaczny. Polecam wielbicielom owocowych pikantności.
Doskonały dodatek do drobiu i mięs w ostrym sosie curry.
Źródło przepisu - Marguerite Patten "Przetwory z owoców i warzyw"
Składniki:
350 g cebuli - waga po obraniu
675 g niezbyt dojrzałego mango - waga po obraniu i usunięciu pestek
450 g kwaśnych jabłek - waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych
2 łyżeczki przypraw do marynat*
300 ml białego octu winnego
1 średnia pomarańcza
550 g cukru
sól, świeżo mielony czarny pieprz - do smaku ( opcjonalnie)
*chili, cynamon, gorczyca, goździki, imbir, kardamon, kasja, kolendra, kwiat muszkatołowy, liście laurowe, pieprz, pimento, ziele angielskie
Wykonanie:
Do rondla włożyć posiekaną cebulę , połowę pokrojonego miąższu mango, całość pokrojonych w kostkę jabłek, przyprawy zawiązane w gazę i zalać octem. Gotować na wolnym około 20 minut. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Dodać do pozostałego mango, wymieszać z resztą składników i gotować nie dłużej niż 5 minut.
Dodać cukier, mieszać, dopóki się nie rozpuści i gotować do konsystencji gęstego dżemu. Doprawić do smaku.
Wyjąć pakiecik z przyprawami. Studzić w rondlu około 8 minut, zamieszać. Przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 - 20 minut.
Moje uwagi:
Robiłam z octem jabłkowym.
Wyszło mi osiem malutkich słoiczków o pojemności ok. 150 ml.
Bardzo smaczny. Polecam wielbicielom owocowych pikantności.
Ostatnią edycję dokonał moderator: