Chutney z mango*

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Hazo, nie miałam czasu wcześniej tu zajrzeć, ale Catparker dobrze Ci poradziła. Jabłka wydzielają duży etylenu, który powoduje szybsze dojrzewanie owoców. Myslę, że Twoje mango do niedzieli będzie wystarczająco dojrzałe - ten chutney możesz zrobić w niedzielę rano, albo i później ale na tyle wcześnie, żeby zdążył ostygnąć.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,741
113
Mango dojrzały. Zrobiłam dodając wszystkie przyprawy zgodnie z przepisem - kolendra, czarnuszka, gorczyca - tu nie wiedziałam jaką i dodałam czarną - i wydawało mi się ciut za ostre. Udało mi się dokupić dojrzałe mango, lekko go poddusiłam i dodałam do już gotowego chutney'a (to te jaśniejsze kawałki
icon_wink.gif
). Wyszedł bardzo dobry. Wszystkim bardzo smakował jako jeden z dodatków do kurczaka po indyjsku.

DSC03085.JPG

Dzięki, Dziuniu za przepis i na chutney i na kurczaka. I na aromatyczny ryż także.
anbetung.gif

Załączniki

• DSC03085.JPG
    DSC03085.JPG
    30.4 KB · Wyświetleń: 0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Bardzo się cieszę, że smakowało
icon_smile.gif

Gorczyca czarna jest ostrzejsza w smaku od żółtej, pewnie dlatego wyszło dośc ostre ale to dobrze, ma takie być
icon_smile.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Dziuniu, Aniele mój
bussi.gif
Bardzo, bardzo dziękuję za doskonały przepis. Wprawdzie zrezygnowałam z chili (nie było w domu), ale chutney wyszedł bosssko. Poezja, sukces kulinarny i towarzyski. Moje mango nie było odpowiednio dojrzałe, ale znalazłam ten przepis w przeddzień imprezy i nie czas było je "dojrzewać".
Dodałam więc kilka łyżek wody, aby się lekko poddusiło, Dzięki temu było miękkie, ale się nie rozpadło zupełnie ... a ten smak? Sama bym wyjadła wszystko.
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy