- Lis 28, 2005
- 33,926
- 6,344
- 113
Chutney żurawinowy
Źródło przepisu – Marguerite Patten „Przetwory z owoców i warzyw”
Składniki:
450 g kwaśnych jabłek (ważonych po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
450 g żurawin
2 łyżeczki mieszanki przypraw do marynat *
300 ml octu jabłkowego lub białego słodowego
1/2- 1 łyżeczka mielonych przypraw korzennych
350 g cukru
175 g rodzynek
sól, świeżo mielony czarny pierz – do smaku
Wykonanie:
Włożyć do rondla jabłka, żurawiny i przyprawy do marynat zawiązane w kawałek gazy, zalać octem i dodać przyprawy korzenne. Przykryć rondel pokrywką, bo żurawiny „podskakują” podczas gotowania. Gotować na wolnym ogniu 15 minut, energicznie zamieszać i gotować bez przykrycia, aż owoce zmiękną. Dodać cukier, wymieszać do całkowitego jego rozpuszczenia i dodać rodzynki. Gotować, aż chutney osiągnie konsystencję gęstego dżemu. Doprawić do smaku. Wyjąć pakiecik z przyprawami, przełożyć do gorących wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 minut.
* chili, cynamon, gorczyca, goździki, imbir, kardamon, kasja, kolendra, kwiat muszkatołowy, liście laurowe, pieprz, pimento, ziele angielskie
Uwagi:
Chutney będzie ostrzejszy, gdy do jabłek i żurawin doda się 225 g drobno posiekanej cebuli.
Ilości przypraw podanych przepisie nie są obowiązkowe. Chutney można przyprawić wg uznania.
Moja wersja:
- ocet jabłkowy
- przyprawy do pakiecika: cynamon, goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendra, gorczyca, plaster imbiru
- przyprawy korzenne: po szczypcie pieprzu, mielonego imbiru i cynamonu
- dodatkowo – skórka otarta z jednej pomarańczy
To najpyszniejszy chutney, jaki udało mi się kiedykolwiek wyprodukować.
Polecam gorąco!
Wyszły mi dokładnie cztery słoiki o pojemności 0,25 l.
Źródło przepisu – Marguerite Patten „Przetwory z owoców i warzyw”
Składniki:
450 g kwaśnych jabłek (ważonych po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
450 g żurawin
2 łyżeczki mieszanki przypraw do marynat *
300 ml octu jabłkowego lub białego słodowego
1/2- 1 łyżeczka mielonych przypraw korzennych
350 g cukru
175 g rodzynek
sól, świeżo mielony czarny pierz – do smaku
Wykonanie:
Włożyć do rondla jabłka, żurawiny i przyprawy do marynat zawiązane w kawałek gazy, zalać octem i dodać przyprawy korzenne. Przykryć rondel pokrywką, bo żurawiny „podskakują” podczas gotowania. Gotować na wolnym ogniu 15 minut, energicznie zamieszać i gotować bez przykrycia, aż owoce zmiękną. Dodać cukier, wymieszać do całkowitego jego rozpuszczenia i dodać rodzynki. Gotować, aż chutney osiągnie konsystencję gęstego dżemu. Doprawić do smaku. Wyjąć pakiecik z przyprawami, przełożyć do gorących wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 minut.
* chili, cynamon, gorczyca, goździki, imbir, kardamon, kasja, kolendra, kwiat muszkatołowy, liście laurowe, pieprz, pimento, ziele angielskie
Uwagi:
Chutney będzie ostrzejszy, gdy do jabłek i żurawin doda się 225 g drobno posiekanej cebuli.
Ilości przypraw podanych przepisie nie są obowiązkowe. Chutney można przyprawić wg uznania.
Moja wersja:
- ocet jabłkowy
- przyprawy do pakiecika: cynamon, goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendra, gorczyca, plaster imbiru
- przyprawy korzenne: po szczypcie pieprzu, mielonego imbiru i cynamonu
- dodatkowo – skórka otarta z jednej pomarańczy
To najpyszniejszy chutney, jaki udało mi się kiedykolwiek wyprodukować.
Polecam gorąco!
Wyszły mi dokładnie cztery słoiki o pojemności 0,25 l.
Ostatnią edycję dokonał moderator: