ciasta kruche-slodkie

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
ciasto kruche:
25 dag maki
1/2 lyzeczki soli
12,5 dag masla
2 zoltka
2 lyz. lodowatej wody
2 lyz. cukru

american pie crust:
37,5 dag maki
spora szcypta soli
25 dag tluszczu(ja uzywam pol na pol masla i takiego specjalnego tluszczu do ciast)
1 jajko
1 lyzeczka soku cytrynowego
1 lyz. lodowatej wody

robimy jak zwykle kruche ciasto z tym tylko , ze jajko rozbijamy z woda i sokiem cytrynowym.

pate sucree
20 dag maki
szczypta soli
7,5 dag cukru
7,5 dag masla (w temp pokojowej)
1/2 lyzeczki extraktu z wanilii
2-3 lyz lodowatej wody
2 zoltka

metoda mechaniczna:
wlozyc do melaksera cukier, maslo, zoltka, wanilie-miksowac az bedzie gladkie,dodac wode i dalej miksowac;dodac make,miksowac tylko do polaczenia skladnikow.zagniesc recznie kule ciasta i schlodzic.

pate frolle:
20 dag maki
szczypta soli
7,5 dag cukru
7,5 dag mielonych migdalow
7,5 dag masla( w temperaturze pokojowej)
2 zoltka
1/2 lyzecki extraktu z wanilii
2-3 lyz lodowatej wody

robic j.w - z tym tylko, ze migdaly dodajemy wymieszane z maka.
to ciasto nie nadaje sie do walkowania, wylepiamy nim forme.

i jeszcze jedno-czasami, aby zapobiec wilgotnieniu ciasta, dobrze jest po upieczeniu na slepo spodu posmarowac ciasto rozbeltanym jajkiem i zapiec jeszcze raz-utworzy sie taka skorupka , ktora zatrzyma plyny
 

tudik

Member
Paź 29, 2004
550
4
18
przypomnialo mi sie :dump: uzywam cukru w takich drobniutkich krysztalkach- cos posredniego miedzy polskim krysztalem a cukrem pudrem- najbezpieczniej bedzie uzyc cukru pudru
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Słodkie ciasto kruche na spody do tart
Na foremkę o średnicy 25 cm.

Żródło Konemann 'Ciasta i ciastka' seria Le cordon Bleu Kuchnia Domowa

200 g mąki
duża szczypta soli
70 g masła schłodzonego
80 g cukru pudru
1 jajko lekko roztrzepane
1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego

Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć
masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie
w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej wody jeżeli
wyjdzie za suche,lub trochę maki jak zbyt mokre.Uformować kulę i schłodzić 20
minut.