Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
ciasta kruche-slodkie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tudik" data-source="post: 104998" data-attributes="member: 145"><p>ciasto kruche: </p><p>25 dag maki </p><p>1/2 lyzeczki soli </p><p>12,5 dag masla </p><p>2 zoltka </p><p>2 lyz. lodowatej wody </p><p>2 lyz. cukru </p><p></p><p>american pie crust: </p><p>37,5 dag maki </p><p>spora szcypta soli </p><p>25 dag tluszczu(ja uzywam pol na pol masla i takiego specjalnego tluszczu do ciast) </p><p>1 jajko </p><p>1 lyzeczka soku cytrynowego </p><p>1 lyz. lodowatej wody </p><p></p><p>robimy jak zwykle kruche ciasto z tym tylko , ze jajko rozbijamy z woda i sokiem cytrynowym. </p><p></p><p>pate sucree </p><p>20 dag maki </p><p>szczypta soli </p><p>7,5 dag cukru </p><p>7,5 dag masla (w temp pokojowej) </p><p>1/2 lyzeczki extraktu z wanilii </p><p>2-3 lyz lodowatej wody </p><p>2 zoltka </p><p></p><p>metoda mechaniczna: </p><p>wlozyc do melaksera cukier, maslo, zoltka, wanilie-miksowac az bedzie gladkie,dodac wode i dalej miksowac;dodac make,miksowac tylko do polaczenia skladnikow.zagniesc recznie kule ciasta i schlodzic. </p><p></p><p>pate frolle: </p><p>20 dag maki </p><p>szczypta soli </p><p>7,5 dag cukru </p><p>7,5 dag mielonych migdalow </p><p>7,5 dag masla( w temperaturze pokojowej) </p><p>2 zoltka </p><p>1/2 lyzecki extraktu z wanilii </p><p>2-3 lyz lodowatej wody </p><p></p><p>robic j.w - z tym tylko, ze migdaly dodajemy wymieszane z maka. </p><p>to ciasto nie nadaje sie do walkowania, wylepiamy nim forme. </p><p></p><p>i jeszcze jedno-czasami, aby zapobiec wilgotnieniu ciasta, dobrze jest po upieczeniu na slepo spodu posmarowac ciasto rozbeltanym jajkiem i zapiec jeszcze raz-utworzy sie taka skorupka , ktora zatrzyma plyny</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tudik, post: 104998, member: 145"] ciasto kruche: 25 dag maki 1/2 lyzeczki soli 12,5 dag masla 2 zoltka 2 lyz. lodowatej wody 2 lyz. cukru american pie crust: 37,5 dag maki spora szcypta soli 25 dag tluszczu(ja uzywam pol na pol masla i takiego specjalnego tluszczu do ciast) 1 jajko 1 lyzeczka soku cytrynowego 1 lyz. lodowatej wody robimy jak zwykle kruche ciasto z tym tylko , ze jajko rozbijamy z woda i sokiem cytrynowym. pate sucree 20 dag maki szczypta soli 7,5 dag cukru 7,5 dag masla (w temp pokojowej) 1/2 lyzeczki extraktu z wanilii 2-3 lyz lodowatej wody 2 zoltka metoda mechaniczna: wlozyc do melaksera cukier, maslo, zoltka, wanilie-miksowac az bedzie gladkie,dodac wode i dalej miksowac;dodac make,miksowac tylko do polaczenia skladnikow.zagniesc recznie kule ciasta i schlodzic. pate frolle: 20 dag maki szczypta soli 7,5 dag cukru 7,5 dag mielonych migdalow 7,5 dag masla( w temperaturze pokojowej) 2 zoltka 1/2 lyzecki extraktu z wanilii 2-3 lyz lodowatej wody robic j.w - z tym tylko, ze migdaly dodajemy wymieszane z maka. to ciasto nie nadaje sie do walkowania, wylepiamy nim forme. i jeszcze jedno-czasami, aby zapobiec wilgotnieniu ciasta, dobrze jest po upieczeniu na slepo spodu posmarowac ciasto rozbeltanym jajkiem i zapiec jeszcze raz-utworzy sie taka skorupka , ktora zatrzyma plyny [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
ciasta kruche-slodkie
Top
Bottom