- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
Spody wg uznania (wiadomo- każdy ma swoje ulubione przepisy):
półkruche (podpiec), kruche (podpiec), krucho-drożdżowe (z 500 g mąki), drożdżowe (z 500 g mąki)
Owoce:
cząstki 5- 6 jabłek, gruszek (obgotować w wodzie/ syropie), połówki- ok. 500 g moreli, węgierek, kawałki rabarbaru- ok. 1 kg.
Skrapianie sokiem, posypywanie cukrami różnorakimi/ cynamonem- wg. uznania.
Polewy:
1.
500 ml kremówki
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 żółtka
80 g cukru pudru
Zagotować kremówkę z cukrem wanilinowym, lekko ostudzić. Żółtka ubić z cukrem pudrem, zalać śmietaną. Wlać na ciasto, piec 40 min w 180st.
2.
4 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 g cukru
250 ml kremówki
Jajka ubić z cukrami. Dodać śmietanę, wymieszać. Wylać na ciasto, piec 40 min w 180 st.
3.
3 jajka
150 g cukru
500 g kremówki
Jajka ubić z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Wylać na ciasto, piec 30 min w 200st.
4.
3 jajka
100 g cukru pudru
250 ml kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka ubić z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na ciasto, piec 60 min w 200st.
5.
2 jajka
30 g cukru
100 g kremówki
Żółtka ubić z cukrem, wymieszać ze śmietaną. Ubić pianę z białek. Całość wymieszać, wylać na ciasto. Piec 25 min w 180st.
półkruche (podpiec), kruche (podpiec), krucho-drożdżowe (z 500 g mąki), drożdżowe (z 500 g mąki)
Owoce:
cząstki 5- 6 jabłek, gruszek (obgotować w wodzie/ syropie), połówki- ok. 500 g moreli, węgierek, kawałki rabarbaru- ok. 1 kg.
Skrapianie sokiem, posypywanie cukrami różnorakimi/ cynamonem- wg. uznania.
Polewy:
1.
500 ml kremówki
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 żółtka
80 g cukru pudru
Zagotować kremówkę z cukrem wanilinowym, lekko ostudzić. Żółtka ubić z cukrem pudrem, zalać śmietaną. Wlać na ciasto, piec 40 min w 180st.
2.
4 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 g cukru
250 ml kremówki
Jajka ubić z cukrami. Dodać śmietanę, wymieszać. Wylać na ciasto, piec 40 min w 180 st.
3.
3 jajka
150 g cukru
500 g kremówki
Jajka ubić z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Wylać na ciasto, piec 30 min w 200st.
4.
3 jajka
100 g cukru pudru
250 ml kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka ubić z cukrem. Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać mąkę, wymieszać. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na ciasto, piec 60 min w 200st.
5.
2 jajka
30 g cukru
100 g kremówki
Żółtka ubić z cukrem, wymieszać ze śmietaną. Ubić pianę z białek. Całość wymieszać, wylać na ciasto. Piec 25 min w 180st.
Ostatnią edycję dokonał moderator: