Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka anyżkowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 611465" data-attributes="member: 956"><p><strong><span style="font-size: 26px">Ciasteczka anyżkowe</span></strong></p><p></p><p>Margot swoimi badeńskimi ciasteczkami anyżkowymi przypomniała mi, że za czasów mojego dzieciństwa, czyli około pół wieku temu, w moim domu rodzinnym zawsze były do pochrupania ciastka anyżkowe albo amoniaczki. Pogrzebałam w prawie 100-letnim zeszycie mojej Babci i znalazłam przepis na ciastka anyżkowe. Dziś zrobiłam, tak wyglądają:</p><p></p><p>[ATTACH=full]19393[/ATTACH]</p><p></p><p><em>Składniki:</em></p><p></p><p>20 dkg cukru pudru</p><p>3 jajka</p><p>20 dkg mąki pszennej</p><p>troszkę zmielonego anyżu</p><p></p><p>Całe jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Delikatnie wmieszać mąkę. Nakładać łyżeczką małe kopczyki na blachę wyłożoną papierem. Zostawić kilka godzin do obeschnięcia. Obeschnięte posypać delikatnie anyżem. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni do <strong>lekkiego</strong> zrumienienia.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Ciasto jest dosyć rzadkie, ja wyciskałam z rękawa cukierniczego kopczyki wielkości mniej więcej 2-złotówki. Trzeba zachować dość duże odstępy, bo w trakcie suszenia trochę się rozpływają. Suszyłam 3,5 godziny.</p><p>Posypywałam zmielonymi ziarnami anyżu i zmielonymi gwiazdkami. Mnie bardziej smakują te z anyżem gwiazdkowym.</p><p>Jeśli się zbyt wolno rumienią można podnieść temperaturę do 200 stopni lub włączyć termoobieg.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 611465, member: 956"] [B][SIZE=12]Ciasteczka anyżkowe[/SIZE][/B] Margot swoimi badeńskimi ciasteczkami anyżkowymi przypomniała mi, że za czasów mojego dzieciństwa, czyli około pół wieku temu, w moim domu rodzinnym zawsze były do pochrupania ciastka anyżkowe albo amoniaczki. Pogrzebałam w prawie 100-letnim zeszycie mojej Babci i znalazłam przepis na ciastka anyżkowe. Dziś zrobiłam, tak wyglądają: [ATTACH=full]19393[/ATTACH] [I]Składniki:[/I] 20 dkg cukru pudru 3 jajka 20 dkg mąki pszennej troszkę zmielonego anyżu Całe jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Delikatnie wmieszać mąkę. Nakładać łyżeczką małe kopczyki na blachę wyłożoną papierem. Zostawić kilka godzin do obeschnięcia. Obeschnięte posypać delikatnie anyżem. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni do [B]lekkiego[/B] zrumienienia. [B]Moje uwagi:[/B] Ciasto jest dosyć rzadkie, ja wyciskałam z rękawa cukierniczego kopczyki wielkości mniej więcej 2-złotówki. Trzeba zachować dość duże odstępy, bo w trakcie suszenia trochę się rozpływają. Suszyłam 3,5 godziny. Posypywałam zmielonymi ziarnami anyżu i zmielonymi gwiazdkami. Mnie bardziej smakują te z anyżem gwiazdkowym. Jeśli się zbyt wolno rumienią można podnieść temperaturę do 200 stopni lub włączyć termoobieg. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka anyżkowe
Top
Bottom