- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Ciasteczka ANZAC to ciasteczka robione z płatków owsianych, kokosa i cukrowego syropu, popularne w Australii i Nowej Zelandii.
Nazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Legenda głosi, że przepis na nie został wymyślony w taki sposób, aby ciasteczka te przetrwały bez problemu długą podróż z Australii do żołnierzy ANZAC walczących w Europie.
Składniki:
Włóż do rondelka masło i miód, rozpuść na małym ogniu.
Zmieszaj mąkę, płatki i wiórki oraz cukier w misce.
w kubeczku zmieszaj 4 łyżki wrzatku z sodą i wymieszaj.
Połącz ze sobą wszystkie składniki ( do suchych w misce dodaj mokre) i starannie wymieszaj.
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem a następnie wykładaj łyżeczką niewielkie porcje masy. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, gdyż nieco rosną.
Nie martw się jednak gdy się posklejają ze sobą w trakcie pieczenia, potem łatwo je rozdzielić.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Ciasteczka wkładaj do NAGRZANEGO piekarnika, piecz 15-20 minut. Upieczone ciasteczka mają ciemny kolor.
Te na zdjęciu upiekła osobiście moja 8-letnia córka a przepis pochodzi z jej własnej książki kucharskiej z serii Kuchnie Świata "Dzieci gotują"
Nazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Legenda głosi, że przepis na nie został wymyślony w taki sposób, aby ciasteczka te przetrwały bez problemu długą podróż z Australii do żołnierzy ANZAC walczących w Europie.


Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka sody
- 4 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki masła
Włóż do rondelka masło i miód, rozpuść na małym ogniu.
Zmieszaj mąkę, płatki i wiórki oraz cukier w misce.
w kubeczku zmieszaj 4 łyżki wrzatku z sodą i wymieszaj.
Połącz ze sobą wszystkie składniki ( do suchych w misce dodaj mokre) i starannie wymieszaj.
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem a następnie wykładaj łyżeczką niewielkie porcje masy. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, gdyż nieco rosną.
Nie martw się jednak gdy się posklejają ze sobą w trakcie pieczenia, potem łatwo je rozdzielić.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Ciasteczka wkładaj do NAGRZANEGO piekarnika, piecz 15-20 minut. Upieczone ciasteczka mają ciemny kolor.
Te na zdjęciu upiekła osobiście moja 8-letnia córka a przepis pochodzi z jej własnej książki kucharskiej z serii Kuchnie Świata "Dzieci gotują"

Ostatnią edycję dokonał moderator: